Ομιλία του βουλευτή Μίλτου Ζαμπάρα στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που αφορά την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με την διαπίστωση: «Δεν γίνεται να χρησιμοποιείται το σύνταγμα ΄΄α λα κάρτ΄΄ από την κυβέρνηση και όπως την βολεύει. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία σειρά από μύθους που όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Τα Πανεπιστήμια που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι ούτε μη κρατικά ούτε μη κερδοσκοπικά. Θα είναι ιδιωτικά και κερδοσκοπικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα».  

Στην συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας αναφέρθηκε στα υποτιθέμενα αυστηρά κριτήρια που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση τονίζοντας ότι: «Η Ανεξάρτητη Αρχή που θα εξετάζει τα κριτήρια αξιολογήθηκε από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ανεξάρτητη Αρχή και βρέθηκε ανεπαρκής! Τα Δημόσια Πανεπιστήμια παρέχουν υψηλής ποιότητας σπουδές που τα εντάσσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Τα παραδείγματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό είναι αποτυχημένα αφού παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και δεν έχουν ιδιαίτερη ζήτηση». 

Το μεγάλο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει η μεγάλη εκροή φοιτητών είναι ψευδής, από τους 40.000 φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, μόνο το 5% είναι προπτυχιακοί φοιτητές άρα μιλάμε για 3.000-4.000 φοιτητές. 

 Ο βουλευτής κλείνοντας αναφέρθηκε στην στόχευση της κυβέρνησης να απαξιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια για να δρομολογήσει την δημιουργία ιδιωτικών τονίζοντας: «Αντί να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος με σοβαρούς όρους για το τι δημόσιο πανεπιστήμιο θέλουμε, για το πώς θα πρέπει να το ενισχύσουμε, για το πώς θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό, συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει ιδιωτικά – χαμηλής ποιότητας πανεπιστήμια. Σήμερα οι θέσεις στις φοιτητικές εστίες επαρκούν μόνο για το 9% των φοιτητών. Με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023 για κάθε φοιτητή στην Ελλάδα αντιστοιχεί μόλις 2.300 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος είναι 11.500 ευρώ. Το 9.6% του ετήσιου προϋπολογισμού μιας ευρωπαϊκής χώρας κατευθύνεται στην παιδεία. Στην Ελλάδα είναι 7.1%».

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκόψει την κοινωνική κινητικότητα και να δημιουργήσει ένα αποτυχημένο μοντέλο εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων . 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της ομιλίας:

 

 

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή