2345678934567890.png
2345678934567890.png

2345678934567890

Ο κ. Σκυλακάκης από τον Έβρο μας ενημέρωσε για την κατάσταση δύο χρόνια μετά τις πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές στη Δαδιά και έναν χρόνο μετά τις ακόμα μεγαλύτερες. Μας είπε, πως τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και ίσως ξεκινήσουν περίπου στα τέλη του 2024! Προφανώς, απαιτήθηκαν ατελείωτες διαβουλεύσεις με τον ανάδοχο.

Μας διαβεβαίωσε, ευτυχώς, ότι η φυσική αναγέννηση στη Δαδιά προχωράει ικανοποιητικά, χωρίς να χρειάζεται η δική τους παρέμβαση. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα Antinero θα χρηματοδοτηθεί με 7 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για την πρόληψη πυρκαγιών, η λύση τους είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δασών. Ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν τον καθαρισμό και τη διαχείριση, μια διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εξοπλισμό. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, με τραγικές ελλείψεις πόρων και προσπαθούν με ηρωικές προσπάθειες να κάνουν στοιχειώδη πρόληψη.

Η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και η αντικατάστασή τους από έναν συγκεντρωτικό οργανισμό, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, έχουν αφήσει τις προστατευόμενες περιοχές ανυπεράσπιστες. Οι εργαζόμενοι εκεί παλεύουν με την ανασφάλεια, χωρίς εργαλεία, πόρους, ή Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιβαλλοντικών οργανώσεων να μην προχωρήσουν έργα ΑΠΕ στις ευάλωτες περιοχές του Εθνικού Πάρκου, πρόσφατα εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Το παράδοξο; Το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) έδωσε θετική εισήγηση για τους αιολικούς σταθμούς «ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ» της εταιρείας GREENFIELD WIND, «ΡΑΓΑΔΑ, ΜΗΛΙΑ, ΞΕΝΟΣ» της ES ENERGY Ε.Π.Ε., και «ΚΟΝΤΟΚΟΡΦΙ» της ΑΙΟΛΙΚΑ ΡΟΔΟΠΗΣ Μ.Ι.Κ.Ε. στη Ροδόπη. Όλα αυτά, ενώ η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς είχε γνωμοδοτήσει σαφώς και τεκμηριωμένα αρνητικά για τα έργα!

Οι αιολικοί σταθμοί πρόκειται να εγκατασταθούν εντός της περιοχής NATURA 2000 – Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Κοιλάδα Φιλιούρη», που προστατεύει, μεταξύ άλλων, τον σπάνιο Μαυρόγυπα.

Έναν ολόκληρο χρόνο περιμέναμε για να ανακοινώσουν ημίμετρα, τα οποία εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιητικά. Σε έναν χρόνο, άραγε, θα ξαναπάει ο Πρωθυπουργός στον Έβρο για να επαναλάβει τις ίδιες εξαγγελίες;

 

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή