Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που παίρνουμε.

Ίσως να μην γνωρίζετε ότι κάποιες κατά τ’ άλλα υγιεινές τροφές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όταν αναμιγνύονται με ορισμένα φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί οφείλουν από την πλευρά τους ότι έχουν την ευθύνη τους να γνωστοποιούν με σαφήνεια τον κίνδυνο πιθανών αλληλεπιδράσεων τροφίμων-φαρμάκων, τόσο για συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και μη.

Πέντε από τις πιο επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις τροφών με φάρμακα

Τροφές Πλούσιες σε Ασβέστιο + Αντιβιοτικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, όπως η τετρακυκλίνη, η δοξυκυκλίνη και η σιπροφλοξασίνη.

Αυτά τα αντιβιοτικά προσκολλώνται στο ασβέστιο του γάλακτος, σχηματίζοντας μια αδιάλυτη ουσία στο στομάχι και στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου, την οποία το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει.

Τρόφιμα τουρσί, αλλαντικά και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση + Αναστολείς μονοαμινοξειδάσης

Αυτές οι τροφές περιέχουν τυραμίνη, η οποία έχει συσχετιστεί με επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς μονοαμινοξειδάσης και ορισμένα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ + Βαρφαρίνη

Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη να διατηρήσουν μια σταθερή πρόσληψη βιταμίνης Κ και να αποφύγουν στη διατροφή τους την λαχανίδα (kale), το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Η βιταμίνη Κ είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή παραγόντων πήξης που βοηθούν στην πρόληψη της αιμορραγίας. Αλλά τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, ασκούν την επίδρασή τους αναστέλλοντας τη βιταμίνη Κ. Επομένως, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ ανταγωνίζεται την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης και εμποδίζει την σκοπούμενη δράση της.

Αλκοόλ + Διεγερτικά

Οι ασθενείς πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την ανάμειξη οποιουδήποτε φαρμάκου με αλκοόλ. Αλλά ορισμένες αλληλεπιδράσεις είναι πιο σοβαρές από άλλες.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε και κάποιο διεγερτικό φάρμακο με ιατρική συνταγή θα μπορούσε να σας κάνει να μην συνειδητοποιήσετε πλήρως το πόσο αλκοόλ καταναλώνετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν γίνεται κατάχρηση του διεγερτικού, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν ο ασθενής παίρνει το φάρμακο όπως αυτό έχει συνταγογραφηθεί.

Γκρέιπφρουτ + Στατίνες

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε γκρέιπφρουτ, ή να πίνουν τον χυμό του, αν παίρνουν ταυτόχρονα ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, ιδιαίτερα στατίνες.

Μια χημική ένωση στο γκρέιπφρουτ (φουρανοκουμαρίνη) επηρεάζει την δυναμικότητα των φαρμάκων, αλληλεπιδρώντας με ένζυμα στο λεπτό έντερο και στο ήπαρ. Αυτή η αλληλεπίδραση απενεργοποιεί εν μέρει κάποια φάρμακα υπό κανονικές συνθήκες.

φωτό: iStock


Πηγή