Τα όσα συντελούνται μάλιστα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν αφήνουν αδιάφορο τον κ. Μητσοτάκη, βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.

«Υποδεχόμαστε, συνεπώς, αυτό το νέο ξεκίνημα πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι, σε μία συγκυρία μάλιστα που η επικράτηση των ιδεών και των θέσεών μας πιστεύω ότι καθρεφτίζεται και στα εσωκομματικά αδιέξοδα της αντιπολίτευσης. Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να στραφούμε ακόμα πιο δυναμικά εναντίον των προβλημάτων, που είναι και οι αληθινοί μας αντίπαλοι», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι τεταμένο και το κύμα αμφισβήτησης του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη από προβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη φουντώνει και τα σενάρια για άμεση προσφυγή στη βάση και εκλογή νέας ηγεσίας.

«Πρέπει να βιαστούμε, να υπάρξει άμεση νομιμοποίηση ηγεσίας η οποία θα έχει αρκετό χρόνο να ετοιμάσει το πολιτικό πλαίσιο και να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις για την διεύρυνση. Πρέπει να βιαστούμε γιατί οι πρόωρες εκλογές, δεν είναι εκτός πλαισίου», ανέφερε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, το όνομα του οποίου βρίσκεται ανάμεσα στους διεκδικητές της ηγεσίας, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και ζητά και εκείνος να δοθεί τώρα ο λόγος στη βάση.

«Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας. Η πορεία ανασύνθεσης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ο οδικός χάρτης να χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: κανένας αποκλεισμός, δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων και άμεσα συμμετοχικές διαδικασίες», είπε.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με το άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» υπενθυμίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ήταν εκείνος που το 2017 εμφανιζόταν ως επισπεύδων στις προεδρικές κάλπες που έστησε τότε η Φώφη Γεννηματά και η οποία οδήγησε το Κίνημα Αλλαγής από το 4 στο 8%, αλλά σήμερα, όπως σημειώνει, το ΠΑΣΟΚ έπιασε ταβάνι.

«Έτσι και ο σημερινός πρόεδρος, σε μία ευνοϊκότερη πολιτική συγκυρία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%, κατάφερε να πάει το κόμμα από το 8% στο 12% σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Σήμερα όμως δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι».

Η συζήτηση πάντως για συνεννόηση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ακόμη και σε ενιαίο φορέα έχει ανοίξει για τα καλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρά την επιμονή των προέδρων των δυο κομμάτων στην αυτόνομη πορεία.

Το παράδειγμα του λαϊκού μετώπου στη Γαλλία με τη συνένωση τριών κομμάτων επικαλούνται πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που και στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν ως τελευταίο εμπόδιο συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων την ψυχική απόσταση που ακόμη υπάρχει μεταξύ των δυο πολιτικών σχηματισμών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά στο Πολιτικό Συμβούλιο την Τετάρτη ενώ με ενδιαφέρον αναμένουν και στο ΣΥΡΙΖΑ την συνεδρίαση της ΚΕ στα τέλη Ιουνίου.


Πηγή