Την ανάγκη μείωσης της άμεσης αλλά και της έμμεσης φορολόγησης, που επιβαρύνει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, τοποθετώντας το πρώτο εξάμηνο του 2020 ως το ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών βαρών. Σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΦ, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις του rebate και του clawback στις ίδιες τις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας ότι το 2012 το clawback του ΕΟΠΥΥ ήταν στα 78 εκατ. ευρώ όταν το 2019 αυτό αναμένεται να φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ. Εάν προστεθεί και το rebate, τότε ο λογαριασμός για τις φαρμακευτικές εταιρείες θα ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ.
«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται, όμως τα μεγέθη των επιστροφών το 2018 και το 2019 είναι οικονομικώς παράλογα και καταστροφικά», αναφέρει ο κ. Τρύφων. «Οι αντοχές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που κινούνται με ίδια κεφάλαια και έχουν σημαντικά γενικά έξοδα, έχουν εξαντληθεί». Ο ίδιος αποτίμησε θετικά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού –μέχρι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ– των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών σε R&D με το clawback. Θετική επίδραση θα έχει για τις εταιρείες και η επέκταση του μέτρου στα 100 εκατ. ευρώ για το 2020 και το 2021. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το μέτρο αυτό δεν επαρκεί, αφού ο λογαριασμός θα ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ το 2019. Ως εκ τούτου, αναγκαίες προϋποθέσεις για τη θετική ανάπτυξη του κλάδου είναι, κατά τον κ. Τρύφωνα, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο του όγκου των φαρμάκων και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης, η αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων αλλά και ο εξορθολογισμός των χαμηλών προϋπολογισμών της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό θα περιλαμβάνεται μάλλον και η αλλαγή στον υπολογισμό του clawback.