Επειτα από αρκετούς μήνες «προσγειώνονται» οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, ο μηδενισμός των χρεών που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις δείχνει να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο, οι συνολικές υποχρεώσεις του Δημοσίου τόσο μέσω ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και εκκρεμών επιστροφών φόρου περιορίστηκαν κατά 195 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο και ανήλθαν σε 2,258 δισ. ευρώ από 2,453 δισ. ευρώ.
Η μείωση των οφειλών είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων (από τα 447 εκατ. ευρώ στα 354 εκατ. ευρώ) και των υποχρεώσεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (από τα 583 εκατ. ευρώ στα 560 εκατ. ευρώ). Βελτίωση καταγράφεται και στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων όπου το οφειλόμενο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (άνω των 90 ημερών) περιορίστηκε οριακά από τα 617 εκατ. ευρώ σε 567 εκατ. ευρώ Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:
• 73 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 100 εκατ. στα τέλη Οκτωβρίου.
• 199 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 200 εκατ.
• 560 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 193 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.
• 447 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.
• 291 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα από 296 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Οκτωβρίου.
• 780 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εκ των οποίων οι ληξιπρόθεσμες είναι 567 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι με πρόσφατη διάταξη νόμου προβλέπεται πως για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες οι οποίοι στερούνται φορολογικής ή και ασφαλιστικής ενημερότητας, το Δημόσιο θα προχωρά σε δημόσια κατάθεση υπό μορφή παρακαταθήκης (στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και ο πιστωτής θα έχει πέντε χρόνια στη διάθεσή του να αντλήσει τα χρήματα με την προσκόμιση της απαιτούμενης ενημερότητας.