Δεν ξεκινούν όλες οι σχέσεις με τον ίδιο τρόπο. Μερικές φορές τα πράγματα μπαίνουν σε κίνηση με γνώμονα τη λογική: Έχετε κοινές απόψεις, συμπεριφέρεται με τρόπο που σας αρέσει, έχει ευχάριστη αίσθηση του χιούμορ – επομένως, γιατί να μην το δοκιμάσετε; Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η σκέψη πετιέται από το παράθυρο και όλα κυλούν κατά έναν απολύτως ενστικτώδη τρόπο. Φυσικά, η έναρξη δεν λέει και πολλά για το τελικό αποτέλεσμα. Κάτι που αρχίζει ελαφρώς χλιαρά, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια υπέροχη και έντονη σχέση, ενώ ορισμένοι κεραυνοβόλοι έρωτες ξεφουσκώνουν μέσα στον δεύτερο μήνα. Αφού δεν είστε σε θέση να προβλέψετε την εξέλιξη, τουλάχιστον μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι τα ένστικτά σας έχουν αρπάξει τα ηνία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε και να τα ελέγξετε – τουλάχιστον όσο χρειάζεται για να μην κάνετε πράγματα που θα μετανιώσετε αργότερα.
Είναι σαν να γνωρίζεστε χρόνια
Αχ, αυτή η άμεση οικειότητα που αισθανόμαστε όταν είμαστε ερωτευμένοι! Λίγα πράγματα μπορούν να ανταγωνιστούν την απόλαυση που νιώθουμε όταν από τα πρώτα ραντεβού απουσιάζει η αμηχανία. Ωστόσο, θέλει προσοχή: Στην πραγματικότητα, τόσο εσείς όσο και το αντικείμενο του πόθου σας, βρίσκεστε ακόμη σε ρυθμούς… marketing. Με άλλα λόγια, σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζετε ακόμη για εκείνον ή εκείνη. Και κατά πάσα πιθανότητα φροντίζει να καλύπτει κυρίως εκείνα που ξέρει ότι μπορούν να γίνουν δυσάρεστα.
Νιώθετε κάπως παράξενα
Δεν αναφερόμαστε (μόνο) στην ψυχολογία σας. Όταν βλέπουμε το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, οι παλμοί της καρδιάς μας αυξάνονται, οι παλάμες μας ιδρώνουν, το στομάχι μας μάς ενοχλεί με έναν παράδοξα ευχάριστο τρόπο – ναι, αυτές είναι οι λεγόμενες «πεταλούδες». Υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που δημιουργεί στο σώμα μας την αντίδραση «πάλης ή φυγής». Ο έρωτας κάνει το λιμπικό σύστημα του εγκεφάλου να ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με το στομάχι. Η ίδια αντίδραση ευθύνεται και για τις ενοχλήσεις που νιώθουμε όταν είμαστε αγχωμένοι – απλώς την ερμηνεύουμε πολύ διαφορετικά.
Χαίρεστε πραγματικά πολύ όταν συναντιέστε
Ο έρωτας κάνει το σώμα μας να εκκρίνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου. Αυτός είναι ο λόγος που αισθάνεστε τόσο μεγάλη χαρά όταν τον βλέπετε! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Comparative Neurology εξέτασε 2500 εγκεφαλογραφήματα 17 ατόμων που δήλωσαν ότι είναι ερωτευμένα. Τα ευρήματα; Όταν οι συμμετέχοντες κοιτούσαν τη φωτογραφία του ατόμου με το οποίο ήταν ερωτευμένοι, ενεργοποιούνταν οι δύο περιοχές του εγκεφάλου τους που συνδέονται με την ντοπαμίνη: ο κερκοφόρος πυρήνας και η κοιλιακή καλυπτρική περιοχή.
Έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε… εθισμό
Όταν του λέτε χαριτολογώντας ότι είναι εθιστικός, είστε πιο ειλικρινείς από ό,τι ίσως πιστεύετε. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ότι οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι και εκείνοι που είναι εθισμένοι σε κάποια ουσία παρουσιάζουν παρεμφερείς νευροχημικές αντιδράσεις στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου! Οι συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Philosophy, Psychiatry & Psychology υποστήριξαν ότι ο έρωτας μπορεί να γίνει αντιληπτός ως εθισμός γιατί αποτελεί μια ανάγκη που μπορεί να ικανοποιηθεί προσωρινά, αλλά κυριεύει το μυαλό μας όταν δεν καταφέρνουμε να την καλύψουμε εγκαίρως. Μέρος αυτών των συναισθημάτων συνδέεται με το σεξ, το οποίο οδηγεί στην έκκριση ντοπαμίνης στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου – όπως ακριβώς κάνουν και κάποια ναρκωτικά.