Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν κάποιες ημέρες που είναι πιο δύσκολες και βρισκόμαστε σε ένα χάος.

Είναι λογικό μέσα σε όλον τον χαμό να χάνουμε λίγο τη μπάλα και όλο αυτό να επηρεάζει κάπως και τη σχέση μας με τον σκύλο μας. Ένας σκύλος αγαπάει τη ρουτίνα του και πολλές φορές όταν αυτή χαλάει, στρεσάρεται και έχει μια περίεργη συμπεριφορά.

Αλλαγές στα επίπεδα ενέργειάς του

Αν ο σκύλος σου συνήθως είναι ζωηρός και παίζει με ό,τι βρει και τώρα αυτό έχει αλλάξει, και φαίνεται πιο άτονος, προφανώς κάτι συμβαίνει. Όπως και σε αντίθετη περίπτωση: Αν, δηλαδή, ενώ ο τετράποδος φίλος σου γενικά απολαμβάνει περισσότερο το άραγμα στον καναπέ από μια βόλτα στο πάρκο, τώρα περιφέρεται γύρω γύρω. Έχοντας προφανώς συσσωρευμένη ενέργεια που δεν ξέρει πού να διοχετεύσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να σκεφτείς πως κάτι έχει αλλάξει στα επίπεδα ενέργειας και δραστηριότητάς του. Μήπως είναι στρεσαρισμένος;

Αλλαγές στον τρόπο που διαδρά

Κινείται πιο αργά; Δε δείχνει ενδιαφέρον απέναντι στο αγαπημένο του παιχνίδι; Δε δείχνει χαρά όταν τον φωνάζεις να παίξετε ή όταν γεμίζεις το πιάτο του με φαγητό; Τότε ίσως να χρειάζεται λίγη προσοχή. Βρες λίγα λεπτά το πρωί ή γύρνα λίγο πιο νωρίς από τη δουλειά ώστε να του δείξεις πόσο πολύ τον αγαπάς.

Αλλαγές στην όρεξη

Ένας σκύλος που νιώθει παραμελημένος και αυτό του έχει προκαλέσει θλίψη, ίσως αλλάξει λίγο τη στάση του απέναντι στο φαγητό και τη διατροφή του. Αυτό με τη σειρά του θα αλλάξει το βάρος του και τη γενικότερη υγεία του. Φρόντισε να κρατήσεις σταθερό το πρόγραμμα διατροφής του και τα ωράριά του, έχοντας εξασφαλίσει πως δε στερείται τίποτα.

Αλλαγές στον ύπνο

Δύο πράγματα πρέπει να προσέξεις εδώ: Αν κοιμάται περισσότερο ή αν είναι ανήσυχος και δυσκολεύεται να κοιμηθεί καλά. Γενικά, είναι δύσκολο να καταλάβεις πότε ο σκύλος σου κοιμάται καλά, μιας και δε γίνεται να μένεις όλη μέρα στο σπίτι μαζί του. Ωστόσο, όταν είσαι εκεί, παρατήρησε τον και βρες τυχόν αλλαγές στις συνήθειες του.

Αλλαγές στη γενικότερη συμπεριφορά του

Τα σκυλιά που έχουν στρες έχουν διακριτικά συμπτώματα άγχους όπως κνησμός, χασμουρητό, τάση να κρύβονται, σάλια και γλείψιμο των χειλιών. Και πάλι, είναι δύσκολο να ξέρεις με σιγουριά αν ο σκύλος σου είναι αγχωμένος ή απλά κουρασμένος ή πεινασμένος. Συγκρίνοντας, όμως, τη συμπεριφορά του και παρατηρώντας τον σίγουρα θα καταλάβεις κάποια βασικά πράγματα, ώστε να ξέρεις πώς να τα αντιμετωπίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσεις με τον κτηνίατρο. Αφενός για να αποκλείσετε κάποια σωματική ασθένεια, αφετέρου για να σου δώσει κάποια tips ώστε να βοηθήσεις τον buddy σου να αποβάλει το άγχος του.

Πηγή