Έρευνες έχουν δείξει ότι μια τοξική σχέση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης από τη ζωή, αυτοεκτίμησης και συνολικής υγείας. Ωστόσο, δυστυχώς, πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε ανθυγιεινές καταστάσεις ή και σχέσεις.

Ίσως να μην ξέρετε καν αν η σχέση σας είναι τοξική. Αλλά το γεγονός ότι αναρωτιέστε ίσως είναι μια ένδειξη που σας αφήνει να νιώθετε εξαντλημένοι.

Αν δεν είστε σίγουροι, τα σημάδια που ακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια αν βρίσκεστε σε τέτοιες ανθρώπινες σχέσεις και πώς μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεστε για μια καλύτερη ζωή.

3 σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση

1. Αποσύνδεση και δυσαρέσκεια

Ένα τυπικό μοτίβο συμπεριφοράς στις τοξικές σχέσεις είναι ο σύντροφος να ανασύρει παλιές δυσαρέσκειες και να κρατάει μνησικακίες. Αυτό οδηγεί τον ίδιο και εσάς σε αποσπάσεις και αποσύνδεση.

2. Ενεργή αποφυγή

Μήπως οι αρκτικοί άνεμοι που τροφοδοτούνται από τη σιωπηλή μεταχείριση σας ρίχνουν κάτω, αφήνοντάς σας χωρίς ανάσα και χωρίς ελπίδα; Νιώθετε ότι κάθε φορά που προσπαθείτε να ξεκαθαρίσετε το τοπίο, ο σύντροφός σας εξαφανίζεται μέσα σε αυτό;

Ο σύντροφός σας σας παρασύρει με ψυχρά μηνύματα και συμπεριφορές; Νιώθετε σύγχυση για το πού βρίσκεστε στη ζωή του; Σας στερεί τη στοργή; Στη συνέχεια παραπονιέται ότι είστε πολύ απαιτητικοί;

3. Περιφρόνηση

Η περιφρόνηση είναι άκρως καταστροφική στις σχέσεις αγάπης. Τα σημάδια περιφρόνησης μπορεί να εμφανιστούν ως το ότι ο σύντροφός σας «κάνει πλάκα» ή σας επικρίνει και μάλιστα μπροστά σε άλλους.

Το να βιώνετε αυτόν που αγαπάτε, ή που κάποτε αγαπούσατε, να σας μειώνει με αδιάκοπους καταιγισμούς αναζήτησης ελαττωμάτων είναι άκρως αποθαρρυντικό και συναισθηματικά ανθυγιεινό.

Η ισχυρή φράση για να βγείτε από μια τοξική σχέση

Οι παρακάτω τρεις λέξεις θα σας δώσουν μεγάλη δύναμη για να πάρετε το θάρρος να φύγετε από την ανθυγιεινή, τοξική σχέση σας: «Γνωρίζω την αξία μου». Οι πιο σημαντικές συζητήσεις που κάνετε δεν είναι αυτές που κάνετε με τον εαυτό σας.

Από τη στιγμή που ξυπνάτε μέχρι τη στιγμή που πέφτετε για ύπνο, το πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε για τον εαυτό σας είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοεκτίμησή σας. Αναγνωρίζοντας την αξία σας θα προστατεύσετε και θα υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την αξία σας, σκεφτείτε τι θα λέγατε σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε έναν στενό φίλο αν ήταν σε μια παρόμοια σχέση. Το να σκεφτείτε πώς μπορεί να συμβουλεύετε κάποιον άλλον μπορεί να σας βοηθήσει να διαφυλάξετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε σε μια πιο υγιή κατάσταση.

Είναι φυσιολογικό να σας λείπει ένας πρώην, ακόμη και αν η σχέση δεν ήταν υγιής. Συνήθως υπάρχουν κάποιες θετικές πτυχές σε κάθε σχέση. Βέβαια, το ότι το να σας λείπουν στιγμές που νιώθατε όμορφα δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό ήταν ή είναι καλό για εσάς.


Πηγή