Όταν μιλάμε για κακοποίηση σκύλου δεν αναφερόμαστε μόνο σε ένα ζώο παραμελημένο και δεμένο σε μια πιλοτή ή σε ένα μπαλκόνι ή χωράφι χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, στέγη, τροφή, νερό και ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Κακοποίηση θεωρείται οτιδήποτε επιβάλλεται στο ζώο από τον άνθρωπο και είναι πέρα από την φύση του. Οι σκύλοι δεν είναι ούτε κούκλες. Είναι ένα ισότιμο μέλος της οικογένειας και πρέπει να σεβόμαστε ότι είναι… σκύλος.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Το να ντύνουμε το σκύλο μας τις απόκριες επειδή το βρίσκουμε διασκεδαστικό είναι κακοποίηση. Τα σκυλιά δεν αισθάνονται καθόλου άνετα και στρεσάρονται.
  • Όταν βάφουμε το σκύλο ροζ, πράσινο ή κόκκινο είναι κακοποίηση καθώς δεν το απολαμβάνουν.
  • Το να φοράμε παπούτσια στο σκύλο για να μη λερώσει το χαλί είναι κακοποίηση. Θα μπορούσαμε -ίσως- να του καθαρίζουμε τα πόδια μετά την βόλτα. Οι σκύλοι δεν φοράνε παπούτσια γιατί απλά δεν μπορούν να περπατήσουν με αυτά. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να επιτραπεί είναι σε κάποιες φυλές και μόνο όταν πρόκειται να πατήσουν χιόνι.
  • Κάποια σκυλιά θα πρέπει να φορούν «κάτι» στην βόλτα, τις πολύ κρύες ημέρες, ή ειδικό αδιάβροχο για σκύλους όταν βρέχει. Μέχρι εκεί. Το να του φοράμε ρούχα μέσα στο σπίτι με το καλοριφέρ αναμμένο
  • Κακοποίηση επίσης θα πρέπει να θεωρείται και όταν κόβουμε τα μουστάκια του. Είναι επικίνδυνο για την υγεία του.

Πηγή