adieksodos.gr
adiekodos.gr

Το ότι τα σκυλάκια μας δεν θα πουν ποτέ «όχι» σε κάθε γεύμα που θα τους παρουσιάσουμε μπροστά τους είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Πόση προσοχή δίνουμε όμως στην ταχύτητα με την οποία οι τετράποδοι φίλοι μας… καταβροχθίζουν το γεύμα τους;

Επιστήμονες τονίζουν πως οι σκύλοι που τρώνε πολύ γρήγορα ή σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να εκδηλώσουν φούσκωμα στο στομάχι τους ή, ακόμα χειρότερα, γαστρική διαστολή. Το “φούσκωμα” εμφανίζεται όταν το στομάχι του σκύλου γεμίσει με αέρα, υγρά ή φαγητό πιέζοντας, έτσι, άλλα όργανα του σώματός του. Με τον τρόπο αυτό ο σκύλος μας ενδέχεται να παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή του ενώ αναμένεται να περιοριστεί και η φυσιολογική ροή του αίματος προς τα ζωτικά του όργανα.

Η γαστρική διαστολή είναι πιο σοβαρή και εκδηλώνεται με τη διαστολή του στομάχου του σκύλου μας. Ακόμα και αν αντιμετωπισθεί άμεσα, η γαστρική διαστολή προκαλέι θάνατο στο 25 – 40% των περιπτώσεων! Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν διογκωμένη κοιλιά, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου, καρδιοχτύπι, χλωμά ούλα, κατάρρευση και ανεπιτυχείς προσπάθειες του σκύλου μας να κάνει εμετό. Αν διαπιστώσετε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Πρέπει να τονισθεί, εδώ, πως το φούσκωμα προκαλείται και λόγω υπερβολικής διατροφής ή κατανάλωσης νερού, έντονης άσκησης μετά από κάποιο γεύμα, περιορισμού των γευμάτων σε ένα ημερησίως, άγχους κλπ. Τα περισσότερα σκυλιά τρώνε υπερβολικά εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία, γιαυτό και όλα είναι πιθανόν να νοσήσουν !

Αντίθετα, η γαστρική διαστολή πλήττει συνήθως σκύλους μεγάλους μεγέθους και με βαθύ στήθος όπως π.χ. τα ιρλανδικά σέτερ, τα μπόξερ, τα σκυλιά του Αγ. Βερνάρδου, τα γερμανικά ποιμενικά κλπ.

Όπως με όλες τις ασθένειες, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Διαβάστε κάποιες προτάσεις των ειδικών οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» κατά των ασθενειών που προαναφέραμε:

– Ταϊζετε τον σκύλο σας αρκετά μικρά γεύματα αντί για ένα ή δύο μεγάλα ημερησίως.

– Αν είναι δυνατόν (ρωτήστε τον κτηνίατρό σας) συμπεριλάβετε φαγητό κονσέρβας στη δίαιτα του σκύλου σας

– Διατηρείτε το βάρος του σκύλου σας σε φυσιολογικά επίπεδα

– Αποφεύγετε να ταϊζετε τον σκύλο σας χρησιμοποιώντας υπερυψωμένο μπωλ, εκτός και αν σας το υπαγορεύσει ο κτηνίατρός σας.

– Περιορίστε την έντονη άσκηση πριν και μετά τα γεύματα.

Υπάρχουν ειδικά δοχεία για τροφή ή σκυλίσιες “λιχουδιές” που αποτρέπουν τον τετράποδό μας φίλο από το να τρώει γρήγορα. Κάποια εξ αυτά μάλιστα αποτελούν και ένα ευχάριστο είδος “παιχνιδιού” προκαλώντας τον σκύλο να βγάλει την τροφή μέσα από το δοχείο- ακονίζοντας, έτσι, το μυαλό του παράλληλα!

govastileto.gr


Πηγή