Στα περίπου 45 λεπτά που οι δύο ηγέτες βρέθηκαν τετ α τετ έκαναν επισκόπηση των διμερών σχέσεων, συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών τα ήρεμα νερά, είπαν ότι θα πρέπει να ενταθεί η συνεργασία για το διπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών, μίλησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές

Το Κυπριακό αποδείχθηκε πως ήταν πράγματι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα ούτε 48 ώρες πριν τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

«Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 δεν μπορεί η Κύπρος. κράτος-μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Από την Άγκυρα υπογράμμισαν την ανάπτυξη των καλών σχέσεων στα ελληνοτουρκικά, αλλά για το κυπριακό δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά.

«Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται», αναφέρει η τουρκική προεδρία.

Στο άλλο μέτωπο με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος, φτάνοντας στη σύνοδο, παραβίασε ωμά ξανά τη συμφωνία των Πρεσπών αποκαλώντας τη χώρα του σκέτο “Μακεδονία”.

«Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα με τη λατινική φράση “Pacta Sunt Servanda” – “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”.

Κόντρα στη Βουλή προκάλεσε και η δήλωση σε συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι δημιουργούνται αμυντικά κενά στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της στήριξης της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό, με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις.

Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την Ουκρανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τονίσει ότι η στήριξή της θα πρέπει να συνεχιστεί.

Συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ με Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Ουάσινγκτον

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ παρέδωσε χθες την έκθεση της στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτερες και σήμερα ήρθε στην Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί ξεχωριστά με τους υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη ολοκληρώθηκε. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στην κα Ολγκιν πως η λύση οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειές της για επανεκκίνηση του διαλόγου.

Και όλα αυτά ενώ αύριο θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Αντόνιο Γκουτερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου το Κυπριακό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Νέο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων από Βόρεια Μακεδονία

Την ίδια ώρα η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει τις προκλήσεις, με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να εξακολουθεί να αποκαλεί τη χώρα του Μακεδονία και τον τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση όρων της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πέρασε ο καιρός των σκυμμένων ραχών. Πέρασε ο καιρός των διεφθαρμένων πολιτικών στην Μακεδονία οι οποίοι, προκειμένου να προστατέψουν τη διαφθορά και τα εγκλήματά τους, είναι έτοιμοι να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Να υπογράψουν τα πάντα, να ανεχθούν κάθε ταπείνωση που τους φέρνουν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να κρύψουν τα εγκλήματά τους», δήλωσε ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι.


Πηγή