Μοναστηριακά γεμιστά χωρίς ρύζι!

Οι μοναχοί που είναι επιφορτισμένοι με το διακόνημα της μαγειρικής, μπορεί να ακολουθούν την παράδοση, ωστόσο αυτό δεν του απαγορεύει να δημιουργούν εμπνευσμένα πιάτα εξαιρετικής γεύσης, όπως αυτές τις διαφορετικές γεμιστές ντομάτες με κους κους και ξηρούς καρπούς.

Οι μοναχοί χρησιμοποιώντας απλά και αγνά υλικά δημιουργούν ξεχωριστές γεύσεις, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως αυτές γεμιστές ντομάτες με κους κους, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Τη θρεπτική αξία του συγκεκριμένου πιάτου αυξάνουν  οι ξηροί καρποί, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις πλέον ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό. Βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή, ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τις γεμιστές ντομάτες με κους κους και ξηρούς καρπούς είναι:

120 γρ. κουσκους (έτοιμα για μούλιασμα)
50 γρ. ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα ή κουκουνάρι)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα (μόνο το πράσινο)
1 καρότο ψιλοκομμένο
6 ντομάτες
2 κουταλιές ρίγανη
1 κουταλιά βασιλικό ή δυόσμο
χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
1 κύβο μυρωδικών

Επί το έργον:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της ντομάτας και του κουσκους. Κόβουμε και αδειάζουμε τις ντομάτες. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το κους κους και το καλύπτουμε με καυτό νερό και περιμένουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό για περίπου 5 λεπτά. Μόλις το κους κους είναι έτοιμο προσθέτουμε ταυπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά.

Πηγή: agiameteora.net, dogma.gr



Πηγή