Ο οίκος τονίζει ότι από τον Αύγουστο του 2018, που βγήκε από τα μνημόνια, η Ελλάδα έχει αντλήσει 9 δισ. από τις αγορές.
Πιστωτικά θετική χαρακτήρισε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πρόωρη εξόφληση των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, την οποία ενέκρινε τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM).
Oπως επισήμανε σε σχετικό σημείωμά του, η προεξόφληση θα μειώσει το επιτοκιακό κόστος και θα αυξήσει οριακά τη μέση ωρίμανση του χρέους, κάτι που οδηγεί σε συνολική βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. «Η πρόωρη εξόφληση», αναφέρει, «έρχεται μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την επιστροφή στις αγορές ομολόγων και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης να βελτιώσει την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, εν μέσω γενικώς βελτιούμενου οικονομικού κλίματος στη χώρα».
Ο οίκος εξηγεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά βασικά τις δόσεις του δανείου για το 2019 και το 2020, από το σύνολο των οφειλών της χώρας προς το Ταμείο ύψους 8,4 δισ. ευρώ. Αν και το Ταμείο είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής για την Ελλάδα (αντιπροσωπεύει 2,3% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης), σημειώνει, η πρόωρη εξόφληση είναι πιστωτικά θετική, επειδή το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ είναι κατά μέσον όρο 4,9%, σημαντικά υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η χώρα για τα δάνειά της στον ESM και στον EFSF, των οποίων το επιτόκιο είναι κατά μέσον όρο 1,4%. Είναι επίσης υψηλότερο από το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας (απόδοση 1,5%) και το επταετές που εκδόθηκε τον Ιούλιο (1,9%).
Ο οίκος εκτιμά ότι το όφελος από την προεξόφληση θα είναι περίπου 70 εκατ. ευρώ, υψηλότερο από τα 33 εκατ. που το τοποθετεί ο ESM, προφανώς επειδή κάνει τη σύγκριση με το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας. Σημειώνει ότι, παρά την προεξόφληση, η χώρα θα χρειαστεί να πληρώσει το κεφάλαιο και τόκους 1,9-2 δισ. τον χρόνο κατά την περίοδο 2021-23 και περίπου 300 εκατ. το 2024. «Παρ’ όλα αυτά, «το προφίλ αποπληρωμών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι εύκολα διαχειρίσιμο». Ο οίκος τονίζει, επίσης, ότι από τον Αύγουστο του 2018, που βγήκε από τα μνημόνια, η Ελλάδα έχει αντλήσει 9 δισ. από τις αγορές σε διαδοχικά, όλο και χαμηλότερα επιτόκια.
Εξάλλου, επισημαίνει ότι η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων ίσως είναι ακόμη πιο σημαντική από την προεξόφληση του ΔΝΤ.