Η  Moody’s διατηρεί τη θετική προοπτική για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, που είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μείωσης της έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γεγονός που θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η ισχυρή εταιρική πιστωτική ζήτηση θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ποιότητα του ενεργητικού και τη βασική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα οι ανάγκες για προβλέψεις ζημιών από δάνεια θα είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Επιπλέον, τονίζουν, τα επίπεδα κεφαλαίου θα σταθεροποιηθούν επειδή οι τράπεζες ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών των τιτλοποιήσεων NPEs εμπροσθοβαρώς το 2020-2021, ενώ η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν υγιείς καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις πελατών.

«Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία τους παρά τις οικονομικές προκλήσεις, με σταθερά κεφάλαια και ρευστότητα», επισημαίνει ο οίκος.
Η ανάπτυξη της οικονομίας

Η Moody’s εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 3% και το 2023 στο 4,3%, υποστηρίζοντας ότι το λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες θα είναι δύσκολο, ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη και η πιστωτική ζήτηση θα παραμένουν ισχυρές.  Επισημαίνει επίσης, ότι τα σημαντικά κεφάλαια της Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν στην αύξηση των πιστωτικών ροών και τον μετριασμό των κινδύνων τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η ποιότητα των δανείων θα βελτιωθεί περαιτέρω

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα NPEs το 2021, κυρίως μέσω των τιτλοποιήσεων και σχεδιάζουν να συνεχίσουν αυτή την πρακτική το 2022 με το σχέδιο «Ηρακλής» να έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιταχυνόμενη μείωση των NPEs.

Ειδικότερα, ο δείκτης NPE μειώθηκε στο περίπου 10% τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, από 33% στο τέλος του 2020 και από 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Παρά την πτώση, ο δείκτης NPE της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη. Μάλιστα, ορισμένα τρωτά σημεία παραμένουν από τις καθαρές εισροές NPE, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα παλαιά προβληματικά δάνεια.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν στόχο έναν μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, τονίζει η Moody’s, με δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες να αναφέρουν ήδη δείκτες περίπου 7% από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η κερδοφορία θα αυξηθεί

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες στρέφονται πλέον προς τη βελτίωση της διαρθρωτικής τους κερδοφορίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII). Παρά την αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και στα NII από τις πωλήσεις των NPE, ο οίκος προβλέπει νέο δανεισμό, υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, συγκράτηση του κόστους και χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων τα οποία και θα στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες. Όλες οι τράπεζες στοχεύουν να επιτύχουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 10% έως το 2024, με ορισμένες να έχουν ήδη επιτύχει ROE 6%-7% το 2021. Η αύξηση του ROE θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποχής.


Πηγή