Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία + Αναμονή: 30΄ / Μαγείρεμα: 1 ώρα
- 800 γρ. μοσχαρίσια ελιά, σε κύβους 3 εκ.
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 150 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ολόκληρα
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- χυμός και ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- 80 ml ελαιόλαδο
Για το μείγμα μπαχαρικών
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του μείγματος μπαχαρικών μαζί με 2 κουτ. σούπας από το λάδι και το κρέας. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να αρωματιστούν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας (χωρίς να το σκουπίσουμε από τα μπαχαρικά) για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Πρoσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά μέχρι τη μέση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα.
Σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και 1-2 κουτ. σούπας από το ζουμί της κατσαρόλας και περιχύνουμε το φαγητό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ένα αφράτο ρύζι.