Φωτογραφία ομάδας από όρκες στο ισπανικό θαλάσσιο πάρκο στην Τενερίφη, όπου έγινε η μελέτη.

ΜAΔΡΙΤΗ. Μπορεί η φάλαινα όρκα να ονομάζεται και δολοφόνος και να θεωρείται άκρως επιθετικό θηλαστικό, επιστήμονες που μελέτησαν τη συμπεριφορά της όμως διαπίστωσαν πως το είδος διαθέτει εντυπωσιακό μηχανισμό συμφιλίωσης όταν έρχεται σε αντιπαράθεση. Ερευνητές μελέτησαν τις συγκρούσεις και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μελών μιας αγέλης ή οικογένειας σε είδη των οποίων η κοινωνική ζωή έχει υψηλή πολυπλοκότητα. Με την ευκαιρία αυτή, η δημοσίευση της επιθεώρησης Zoo Biology εξηγεί τη συμπεριφορά και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί η οικογένεια της όρκας δολοφόνου για τη συμφιλίωση κατόπιν συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν μεταξύ ορισμένων μελών του κοπαδιού.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας, οι στάσεις και οι στρατηγικές που αναπτύχθηκαν από τα κοπάδια, ώστε να μειωθούν τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύψουν μεταξύ τους, ερευνήθηκαν από τον γιατρό, ειδικό στον τομέα των θαλάσσιων θηλαστικών Χαβιέ Αλμούνια, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους συντάκτες του σχετικού άρθρου. Σε συνέντευξή του για τη διαδικτυακή πύλη του Yahoo ανέλυσε την εργασία που έπρεπε να γίνει με έξι όρκες που ζουν στο Loro Parque, στην Τενερίφη των Κανάριων Νήσων.

Κέτο, Τεκόα, Καχάνα, Σκύλα, Ανταμ και Μόργκαν είναι τα ονόματα των έξι κητοειδών που μελετήθηκαν στο θαλάσσιο πάρκο. Παρόλο που το τεράστιο ενυδρείο έχει όγκο 22.500 κυβικών μέτρων νερού, ο χώρος είναι σαφώς περιορισμένος σε σύγκριση με τις τεράστιες διαδρομές που τα ζώα αυτά μπορούν να διανύσουν στους ωκεανούς.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός στις μεγάλες αυτές δεξαμενές επιτρέπει να μετρηθεί η κοινωνική συμπεριφορά των μελών των κοπαδιών, καθώς κολυμπούν στις πισίνες. Οι επιστήμονες καταρτίζουν «ηθογράμματα» για τη μελέτη της συμπεριφοράς, με πραγματικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Αν και οι όρκες διάγουν μάλλον ήρεμο τρόπο ζωής, σε ένα μικρό ποσοστό επιδεικνύουν εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά μεταξύ των μελών του κοπαδιού, αφού ενίοτε παρατηρούνται καταδιώξεις, δαγκώματα και σπρωξίματα, με το τελευταίο αυτό κρούσμα επιθετικότητας να παρουσιάζει και την υψηλότερη συχνότητα με 50% πιθανότητα εκδήλωσης. Ωστόσο, η καλά εδραιωμένη ιεραρχία αποφεύγει τις συχνές συγκρούσεις, εξηγεί ο Αλμούνια. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη διαδικασία της συμφιλίωσης και διαπίστωσαν ότι ύστερα από μια επιθετική ενέργεια μπορεί να χρειαστούν μόλις τρία λεπτά για να αποκατασταθούν οι φιλικοί δεσμοί, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι φάλαινες που συμμετείχαν στο επεισόδιο επιστρέφουν στην αγέλη και κολυμπούν συγχρονισμένα με τα άλλα μέλη της.

«Οταν η ομάδα είναι σταθερή, οι συγκρούσεις είναι μικρότερες και διαρκούν λιγότερο», καταλήγει ο επιστήμονας. Παλαιότερα, θύμα επιθετικής συμπεριφοράς είχε πέσει η Μόργκαν, φάλαινα που είχε μεταφερθεί στην Τενερίφη από ολλανδικό πάρκο στο οποίο δεν υπήρχε αρκετός χώρος. Εν συνεχεία, η Μόργκαν έμεινε έγκυος, κάτι που ο δρ Αλμούνια απέδωσε στη βελτίωση της υγείας της.

Πηγή