Muffins χωρίς γλουτένη για απόλαυση χωρίς όρια!
Υλικά:
7 κουταλιές σούπας (κ.σ.) βούτυρο γάλακτος ή φυτικό έλαιο της προτίμησής σας
3 κ.σ. γάλα (ή φυτικό γάλα χωρίς γλυκαντικά)
6 κ.σ. μέλι ή maple syrup ή ζάχαρη καρύδας
1 κουταλάκι γλυκού (κ.γ.) vanilla extract
2 αβγά
75 γρ αλεύρι φαγόπυρου
2 κ.σ. καλής ποιότητας κακάο
75 γρ πούδρα αμυγδάλου ή μίγματος ανάλατων ξηρών καρπών
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
2 πολύ ώριμες μπανάνες σε πολύ μικρά κυβάκια ή λιωμένες με πιρούνι
1 κ.σ. αλεύρι φαγόπυρου
1/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε με το μίξερ σε ένα δοχείο το βούτυρο (το οποίο προηγουμένως έχουμε λιώσει κι αφήσει να κρυώσει αλλά όχι να πήξει), το γάλα, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αβγά να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.
Σε ένα άλλο δοχείο ανακατεύουμε καλά το αλεύρι φαγόπυρου, το κακάο, την πούδρα αμυγδάλου ή ξηρών καρπών, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε το μίγμα των ξηρών υλικών στο μίγμα των υγρών υλικών και χτυπάω καλά να ομογενοποιηθούν.
Κόβουμε ή λιώνουμε τις μπανάνες σε ένα πιάτο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι φαγόπυρου και την κανέλα και ανακατεύουμε 1-2 φορές με ένα κουτάλι. «Διπλώνουμε» τις μπανάνες μέσα στο μίγμα απαλά με μια σπατουλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε βουτυρωμένες φόρμες muffin κατά τα 3/4 και αφήνουμε να «ξεκουραστούν» όσο ζεσταίνεται ο φούρνος. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει σχεδόν καθαρή μια οδοντογλυφίδα βουτηγμένη στο κέντρο του muffin.