shutterstock 2477082269.jpg
shutterstock 2477082269.jpg

Το multitasking είναι μια πραγματικότητα για την σύγχρονη – αστική τουλάχιστον – καθημερινότητα. Όλοι έχει τύχει κάποια στιγμή να κάνουμε πολλές δραστηριότητες ή εργασίες ταυτόχρονα, θεωρώντας ότι μπορούμε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και σε ροή για να τα προλάβουμε όλα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση ότι το multitasking βοηθά στη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Γιατί βλάπτει το multitasking;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να σε κάνει λιγότερο παραγωγικό και το ξέρουμε εδώ και καιρό.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από 20 χρόνια, οι ψυχολόγοι Joshua Rubinstein, Jeffrey Evans και David Meyer διεξήγαγαν πειράματα που περιλάμβαναν νεαρούς ενήλικες που έκαναν παράλληλα διαφορετικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων και της ταξινόμησης γεωμετρικών αντικειμένων.

Οι συμμετέχοντες έχασαν χρόνο όταν έπρεπε να αλλάξουν από τη μια εργασία στην άλλη. Αυτός ο χαμένος χρόνος ονομάζεται μερικές φορές «κόστος αλλαγής». Παρόλο που αυτά τα κόστη μπορεί να είναι πολύ μικρά -μερικές φορές μόνο μερικά δέκατα του δευτερολέπτου ανά αλλαγή- αθροίζονται.

Όσο περισσότερες οι εναλλαγές μεταξύ των εργασιών, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος σε χρόνο. Έτσι η έρευνα μας δείχνει ότι το multitasking μπορεί να φαίνεται αποτελεσματικό στην επιφάνεια, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να πάρει περισσότερο χρόνο, οδηγώντας ενδεχομένως και σε σφάλματα.

1. Μειώνει την απόδοσή μας

Το multitasking μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση καθώς είναι πιθανό να μην έχεις ολοκληρώσει όλα όσα θα ήθελες να κάνεις μέχρι το τέλος της ημέρας, αφού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σου. Με άλλα λόγια, μπορεί να μειώσει την ποιότητα της δουλειάς σου, αφού οι πολλές εργασίες ταυτόχρονα δεν αφήνουν περιθώρια για δημιουργική σκέψη.

2. Αυξάνει το άγχος

Το multitasking δεν είναι απλώς αναποτελεσματικό αλλά μπορεί να γίνει και αγχωτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν εκτελείς πολλές εργασίες ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός σου καλείται να κάνει πολλές εναλλαγές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες λάθους και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα στρες. Επιπλέον όταν αγχωνόμαστε, η συγκέντρωση και το αίσθημα ηρεμίας μειώνονται, δημιουργώντας μια συνεχή κατάσταση άγχους.

3. Μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς

Μερικές φορές μπορεί να μας κάνει να αποτύχουμε ακόμα και σε απλές εργασίες, καθώς, εξαιτίας της απόσπασης της προσοχής, η συγκέντρωσή μας μειώνεται, μας παίρνει περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουμε όλα όσα έχουμε να κάνουμε και τελικά η παραγωγικότητά μας μειώνεται. Η γρήγορη μετάβαση από το ένα πράγμα στο επόμενο μπορεί εκτός από την διάθεση, να επηρεάσει αρνητικά και το κίνητρό μας.

4. Δυσχεραίνει την συγκέντρωση

Οι πολλαπλές εργασίες μπορεί να μειώσουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία, καθώς όταν δεν συγκεντρωνόμαστε σε μια συγκεκριμένη εργασία είναι πιο δύσκολο να καταλήξουμε σε κάτι πρωτότυπο. Η συνεχής εξάσκηση στο multitasking μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση και σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνει πιο δύσκολο ακόμα και να εστιάσεις σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

5. «Κλέβει» την απόλαυση

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί ορισμένες φορές το παρακάνουμε με το φαγητό κι ενώ είμαστε ευχαριστημένοι, συνεχίζουμε να τρώμε; Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, εάν έχετε την τάση να κάνετε παράλληλα πολλά πράγματα ή απλώς η προσοχή σας αποσπάται ότι καταναλώνετε το γεύμα σας, τότε είναι πιθανό να θέλετε να απολαύσετε περισσότερο αργότερα, διότι η απόσπαση της προσοχής σας «στέρησε» ένα μέρος της απόλαυσης. To ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.


Πηγή