«Μύρισε» εκλογές. Πλησιάζει απειλητικά η περίοδος εκείνη που οι κυβερνώντες θυμούνται όσα δεν έπραξαν και δηλώνουν έτοιμοι να υλοποιήσουν τον 4ο χρόνο της θητείας τους, και οι αντιπολιτευόμενοι ασκούν δριμεία κριτική επειδή έχουν καλύτερο πρόγραμμα και περισσότερη όρεξη για εργασία!

Κάπως έτσι, ενώ η κυβέρνηση αυτή είναι ξεκάθαρα απέναντι από τον ιδιώτη επαγγελματία, και υπέρ ενός δυνατού δημόσιου τομέα, ακούσαμε χθες από τον κ. Ξανθό να μας λέει ότι «ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα δεν είχε συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους. Φέτος θα βάλουμε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, και θα καλύψουμε πρόληψη και θεραπεία παιδικού πληθυσμού, οδοντιατρική φροντίδα που μέχρι τώρα δεν υπήρχε».

Και όχι μόνο αυτό αλλά θα έρθουν και μειώσεις στη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο σχεδιασμός αρχικά περιλαμβάνει την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή αλλά έπεται συνέχεια…. «Είναι μία μικρή αλλά νομίζω σημαντική επιβάρυνση για ανθρώπους που παίρνουν κάθε μήνα φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά για το 1 ευρώ ανά συνταγή. Αλλά εξήγησε ότι σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στη συμμετοχή στα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια και την χρονιότητα στη λήψη φαρμάκων (αν κάποιος δηλαδή είναι χρόνια πάσχων).

ΠΦΥ

Όσο για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας που συστεγάζονται στο πρώην νοσοκομείο Χανίων, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 94 πανελλαδικά και πρόσθεσε ότι η γενική εικόνα είναι καλή και ότι υπάρχουν ήδη εγγεγραμμένοι στους οικογενειακούς γιατρούς.

Αναφερόμενος, τέλος, στη μικρή ανταπόκριση των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «οι μισθοί έχουν κοπεί, υπάρχει μία πολύ μεγάλη μείωση στα εισοδήματα, αυτό δεν το συζητάμε. Νομίζω όμως ότι κάνουμε μία προσπάθεια, ειδικά τώρα σε αυτές τις δομές τις νέες της πρωτοβάθμιας, ο μισθός, κατά την άποψή μου, με τα δεδομένα της χώρας είναι αξιοπρεπής. Δηλαδή δώσαμε μισθό Επιμελητή Α’, παίρνουν καθαρά 1.650 ευρώ. Δεν νομίζω ότι είναι ένα ποσό ευκαταφρόνητο στις σημερινές συνθήκες».


Πηγή