Πρόκειται για μια σύνδεση πραγματική που έχει επενδυθεί με μια σειρά από μύθους. Φυσικά η αλήθεια βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση.
Μύθος: Αν καπνίζεις για πολλά χρόνια, δεν έχει νόημα να το σταματήσεις
Αλήθεια: Δεν ξέρουμε ποιος κυκλοφόρησε τέτοια φήμη, αλλά ήταν σίγουρα καπνιστής και το είπε για να κρατήσει στον κύκλο των καπνιστών τον φίλο του που ήθελε να το σταματήσει. Πότε δεν είναι αργά να το κόψεις. Εκτός κι αν έχεις ξεπεράσει τα 70 οπότε μπορεί να μη σε νοιάζει το πόσο ακόμα θα ζήσεις. Γενικά πάντως, με το που κόψεις το τσιγάρο αρχίζει να λειτουργεί καλύτερα ο πνεύμονας και σε δέκα χρόνια έχεις 50% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο.
Μύθος: Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα προστατεύουν
Αλήθεια: Κι όμως αυτό δεν είναι μια απόλυτη αλήθεια. Είναι μια μικρή για την ακρίβεια αλήθεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνουν το ρίσκο. Για μεγαλύτερη σιγουριά να ρωτάς πάντοτε τον γιατρό σου.
Μύθος: Οι πίπες και τα πούρα δεν είναι τόσο επιβλαβή
Αλήθεια: Δεν είναι τόσο. Όντως. Είναι περισσότερο. Τα πούρα ειδικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο στόμα, το λαιμό, τον οισοφάγο και τους πνεύμονες. Επίσης, ανεβάζουν την πιθανότητα κάποιας καρδιακής νόσου.
Μύθος: Το κάπνισμα είναι η μοναδική αιτία για τον καρκίνο του πνεύμονα
Αλήθεια: Είναι μια από τις μεγαλύτερες, ναι. Αλλά υπάρχει και άλλη μία. Λέγεται ραδόνιο, παράγεται από το έδαφος και τις πέτρες, απαντάται σε κατασκευαστικά υλικά, επομένως κτήρια. Γι’ αυτό καλό είναι να φωνάξεις έναν γνώστη του αντικειμένου για να ελέγξει το σπίτι σου.
Μύθος: Αν έχεις ήδη καρκίνο, τότε δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσεις.
Αλήθεια: Αν θες να πεθάνεις σίγουρα, τότε δεν υπάρχει λόγος. Αν θες να υπάρχουν σημαντικές ελπίδες να πιάσει τόπο η θεραπεία σου και να μην δημιουργηθεί και δεύτερος καρκίνος, τότε το κόβεις την στιγμή που θα εντοπίσεις όγκο στο πνεύμονα σου.
Μύθος: Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μια απάτη
Αλήθεια: Παίζει έντονα στις μέρες μας ελέω του Ντόναλντ Τραμπ. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι κάτι μακρινό στον εγκέφαλο πολλών. Ιδίως στις ΗΠΑ. Εσχάτως εμφανίζονται κι εδώ θιασώτες. Αν υπάρχει τρόπος να απευθυνθούμε στη λογική τέτοιων ανθρώπων είναι αυτός. Η περιβαλλοντική καταστροφή αφορά και τον άνθρωπο. Όσο η εξαγωγή μολυσματικών στοιχείων στον αέρα παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, τόσο παραμένουν υψηλά τα επίπεδα καρκίνου του πνεύμονα. Στήριξε τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Αν δε νοιάζει για την καλλιέργεια στην Ινδία, τότε ίσως σε νοιάξει για τα πνευμόνια σου.
Πηγή: Webmd.com