Η ανερχόμενη ινδική οικονομία βλέπει στην Ελλάδα την πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, με την ελληνική κυβέρνηση να προσβλέπει επενδύσεις και ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.
Σαράντα χρόνια μετά την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι στην Αθήνα, η ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα σηματοδοτεί αναβάθμιση των μακρόχρονων σχέσεων των δυο χωρών και την προσέλκυση επενδυτών από την Ασιατική υπερδύναμη.
«Έχουμε τη μεγάλη μας χαρά να αναβαθμίσουμε τώρα τη συνεργασία μας σε Στρατηγική Σχέση», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
«Ως εκ τούτου έχουμε θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς μας εμπορίου μέχρι το 2030», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα, Μόντι.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ινδία πραγματικό ασιατικό γίγαντα και οικονομική υπερδύναμη, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και πρωταγωνιστεί στην περιοχή.
«Διαμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό και αποτελεί μια νέα οικονομική, ενεργειακή αλλά και εμπορική γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους».
«Θεωρούμε ότι με την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις χώρες μας, μπορούμε να βελτιώσουμε και να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία σε νέο επίπεδο», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας.
Στην Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες τονίζουν την προσήλωσή τους στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ προσεχώς θα οριστικοποιηθεί συμφωνία για την κινητικότητα και τη μετανάστευση.
Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα ο Ινδός πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο το αγνώστου στρατιώτη, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ανθρώπινες απώλειες στις πυρκαγιές.
Η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία καθώς αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ναρέντρα Μόντι.
Σε άρθρο του στους Times of India ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων κάλεσε όλους τους Ινδούς να επισκεφτούν τη χώρα μας.
Πηγή