Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους συνεχίζουν να καταφτάνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, από κάθε γωνιά της Ευρώπης, συγγενείς των ναυαγών που αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Σε βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται το αλιευτικό σκάφος, λίγες μόλις ώρες πριν από τη βύθισή του. Εκατοντάδες οι επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πλοιάρχου της θαλαμηγού που έσπευσε προς βοήθεια, στις 2 και μισή τα ξημερώματα έλαβε κλήση από το ολυμπία ράδιο για πλοίο σε κίνδυνο. Πέντε λεπτά πριν από τις 3 ήταν ήδη στο σημείο του ναυαγίου.

Λόγω αδυναμίας να συνεννοηθεί με το πλωτό του λιμενικού μέσω ασυρμάτου, αποφάσισε να κατεβάσει σωστική λέμβρο με 3 μέλη πλήρωμα. Κατάφεραν να διασώσουν 15 ναυαγούς, ενώ κατά τη διαδικασία είδαν ότι υπήρχε εκεί και μια σωστική λέμβος του λιμενικού σώματος.

Το πιο ανατριχιαστικό σημείο της περιγραφής του ειναι πως, από τις 3 παρά πέντε που έφτασε στο σημείο, δεν είδε πουθενά ίχνη του αλιευτικού σκάφους, γεγονός που σημαίνει ότι βυθίστηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Και κανένας δεν μπορεί, ακόμη, να πει με βεβαιότητα, ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που παρασύρθηκαν στο βυθό, εγκλωβισμένοι στο κουφάρι του, ωστόσο η λίστα του θανάτου φαίνεται πως ήδη μετρά 250 ψυχές.

«Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 250 άτομα έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι από συγγενείς τους που ψάχνουν να τους βρουν», είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Το «ταξίδι του θανάτου»

8000 ευρώ κόστισε σε έναν από τους ναυαγούς το ταξίδι του θανάτου. Όπως ο ίδιος περιγράφει, πριν από δυο μήνες έφυγε από το χωριό του στο Πακιστάν και πήγε στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράτσι. Από εκεί, περίπου διακόσια άτομα, αεροπορικώς, μέσω Ντουμπάϊ και Αιγύπτου έφτασε-την ίδια μέρα- στη Λιβύη.

Στο αεροδρόμιο, όπως περιγράφει, τους επιβίβασαν σε αυτοκίνητα και τους μετέφεραν σε ένα σπίτι σε άγνωστο σημείο. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, με τα ίδια αυτοκίνητα, τους μετέφεραν στην παραλία του Τομπρούκ, όπου με μικρές λέμβους τους οδήγησαν στο αλιευτικό που βρισκόταν αρόδου, 2 ναυτικά μίλια από την παραλία.

Κάποιοι, σύμφωνα με τους διασωθέντες, ταξίδεψαν με το αλιευτικό εκτελώντας χρέη… πληρώματος. Μάλιστα, οι ναυαγοί φαίνεται πως τους έχουν αναγνωρίσει στα πρόσωπα των 9 συλληφθέντων.

Οι δικηγόροι των 9 φερόμενων διακινητών ήρθαν εδώ και μίλησνα με τη βοήθεια διερμηνέα μισή ώρα με τους εντολείς τους για να καθορίσουν την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθούσαν τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές εξετάζονται πιθανές παραλείψεις στη ενεργοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, στο λιμάνι του Γυθείου ήταν διαθέσιμο υπερσύγχρονο ναυαγοσωστικό, 90 μέτρων, το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο θα μπορούσε να κληθεί για να συνδράμει στη διάσωση των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες συνεχίστηκαν και σήμερα, Κυριακή, με μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα παραπλέοντα σκάφη και δύο ελικόπτερα. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι έρευνες θα συνεχιστούν και αύριο, ωστόσο όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες σβήνουν για την εύρεση αγνοουμένων.

Οι ρόλοι των διακινητών

Οι εννέα φερόμενοι διακινητές, τους οποίους υπέδειξαν οι διασωθέντες, είχαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό ήταν πως ήταν όρθιοι στο αλιευτικό, ενώ οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στο κατάστρωμα ήταν καθισμένοι ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, όπως φαίνεται και στο αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το MEGA.

Ο ένας από τους διακινητές είχε τον ρόλο του βασανιστή, όπως λένε οι διασωθέντες. Εκείνος ήταν που αποφάσιζε ποιοι θα φάνε, ζητούσε λεφτά με αντάλλαγμα φαγητό και νερό, απειλούσε με μία βέργα στο χέρι και ήταν εκείνος που έκανε κουμάντο στο σκάφος.

Ο «βασανιστής» έβριζε, χτυπούσε, φώναζε και απειλούσε τους επιβαίνοντες του μοιραίου αλιευτικού.

Άλλος διακινητής είχε τον ρόλο του «βοηθού του καπετάνιου». Ουσιαστικά, ήταν το δεξί χέρι του καπετάνιου, έδινε διαταγές και όπως ο «βασανιστής», έδινε φαγητό μόνο με χρήματα.

Ο τρίτος διακινητής είχε τον ρόλο του «μηχανικού», ο οποίος έφτιαχνε τη μηχανή όταν χαλούσε.

Οι εννέα φερόμενοι διακινητές αναμένονται να απολογηθούν τη Δευτέρα. Σήμερα μεταφέρθηκαν από τη Μαλακάσα άλλοι πέντε διασωθέντες για συμπληρωματική κατάθεση, ενώ αύριο αναμένονται να καταθέσουν άλλοι τέσσερις διασωθέντες.


Πηγή