Drones του Δημοσίου, εφαρμογές για online καταγγελίες θα βρουν αυτό το καλοκαίρι οι αυθαιρετούχοι σε αιγιαλούς και παραλίες.
Το «κίνημα της πετσέτας» του καλοκαιριού που οδήγησε σε 4.500 ελέγχους διαπιστωμένες 1.750 παραβάσεις έφερε και τις νέες ρυθμίσεις.
Το νομοσχέδιο καθιερώνει την έννοια της «απάτητης παραλίας», αναθέτει τους διαγωνισμούς για την ενοικίαση της παραλίας, οι οποίοι πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά, από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, αυστηροποιεί τις ποινές για τους παραβάτες και ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων.
«Περιοχές natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α’ εξαμήνου του 2024 κάποιες παραλίες όπου θα απαγορευτούν και τα ομπρελοκαθίσματα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Πίσω από τις «απάτητες παραλίες», ο λεγόμενος παλαιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος: δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα ούτε μπροστά, ούτε πίσω».
To ανώτερο ανώτερο εμβαδόν που θα μπορεί να παραχωρηθεί σε μια μεγάλη παραλία είναι 500 τμ και σωρευτικά, όχι πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού (30% σε περιοχές natura).
Όταν υπάρχουν πολλές παραχωρήσεις στην ίδια παραλία, ομπρέλες μπορούν να μπουν μέχρι το 60% της κάθε παραχώρησης.
Για φέτος η διαδικασία της παραχώρησης των αιγιαλών θα ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου, ενώ από τις επόμενες χρονιές η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και σαφείς υποχρεώσεις του παραχωρησιούχους: τακτικός καθαρισμός της παραλίας, δημιουργία κινητών εγκαταστάσεων, όπως ντους, αποδυτήρια κλπ για τους λουόμενους, εγκατάσταση seatracs για άτομα με αναπηρία, ανάρτηση πινακίδας με πληροφορίες για την παραχώρηση.
Ενώ όσοι παραβατούν θα τους περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα αλλά και σφράγιση της επιχείρησής τους.
Πηγή