Νέα δεδομένα για την απονομή των συντάξεων στους ασφαλισμένους φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για την τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών ” το οποίο εισάγεται την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαΐου 2022. προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η εν λόγω ρύθμιση θα καταλαμβάνει και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων  για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων  “δεν θα ακολουθείται η διαδικασία προηγούμενης ακρόασης ασφαλισμένου (άρθρο 46 ν.2676/1999) στις περιπτώσεις αιτήσεων για την απονομή σύνταξης που υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο, κατόπιν ταυτοποίησης, στον δικτυακό τόπο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (-Ε.Φ.Κ.Α.) (άρθρο 17 ν.4670/2020)”.

Τι αλλάζει

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καταργείται ρητώς, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, το στάδιο προηγούμενης ακρόασης, το οποίο προβλέπει το άρθρο 46 του ν. 2676/1999. Το άρθρο 46 του ν. 2676/1999 προβλέπει ότι, όταν πρόκειται να εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί της αίτησης συνταξιοδότησης, καλείται ο ασφαλισμένος να υποβάλει, εντός μηνός, τις απόψεις του. Όμως η διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4670/2020 προέβλεψε μια νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης, την οποία περιγράψει διεξοδικά και η οποία δεν περιλαμβάνει τέτοιο στάδιο. “Η ρητή κατάργηση της διαδικασίας αυτής αποσκοπεί στην άρση τυχόν ερμηνευτικών αμφιβολιών” τονίζεται στη αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ρύθμιση “αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων, η οποία με τη σειρά της θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να μειώσει το απόθεμα εκκρεμών συντάξεων και να κατα8άλει σημαντικό μέρος από τις εκκρεμείς υποχρεώσεις του”.


Πηγή