Διαβεβαιώσεις ότι η Αθήνα δεν θα αποκλίνει από την προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τα νέα δεδομένα που φέρνει ο σεισμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίνουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπογραμμίζοντας, όμως, το ενδεχόμενο ορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα να αναβληθούν «μέχρι νεωτέρας» εξαιτίας των εθνικών εκλογών.
Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες ώστε ένα από αυτά, η πρόσκτηση 3+1 Κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, να «κλείσει» μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών.
Στην τελική ευθεία
Σε γενικές γραμμές, το Πολεμικό Ναυτικό έχει σχηματίσει εμπεριστατωμένη άποψη για όλες τις προτάσεις ήδη από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Έκτοτε, η «ναυμαχία» για τις Κορβέτες μαίνεται μεταξύ δύο υποψηφίων, της γαλλικής Gowind που κατασκευάζει η Group Naval και της ιταλικής FCX-30 της Fincantieri. Και οι δύο ναυπηγικοί κολοσσοί δεσμεύονται για την κατασκευή των πλοίων τους στην Ελλάδα, η Naval στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η Fincantieri στην Ελευσίνα.
Αμφότεροι μάλιστα, οι διεκδικητές του προγράμματος επισκέφθηκαν πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να καταθέσουν τις αναθεωρημένες προτάσεις τους, στις οποίες προσφέρουν καλύτερους οικονομικούς όρους ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο, και τα δύο πλοία δείχνουν να καλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Νέα δεδομένα
Κι ενώ το θέμα της επιλογής Κορβέτας έτεινε να λάβει πολιτικά και κυρίως γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να γίνει καθαρά με βάση τη βιομηχανική συνεργασία, χωρίς άλλες προεκτάσεις. Η εξέλιξη αυτή δείχνει να ευνοεί την υποψηφιότητα της ιταλικής FCX-30, μιας και η «αμυντική συμφωνία» που ήθελε η Αθήνα έχει φύγει από τη μέση.
Η Ρώμη έχει διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες που είχε με την Αθήνα όσον αφορά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ενώ η Τζόρτζια Μελόνι εμφανίζεται πρόθυμη να υποστηρίξει την Ελλάδα σε θέματα κυριαρχίας απέναντι στην Τουρκία, δεν θέλει προσχωρήσει σε μια συμφωνία που δυνητικά θα την έφερνε απέναντι στη Λιβύη, η οποία αποτελεί βασικό πεδίο άσκησης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής για την Ιταλία.
Ιταλικό προβάδισμα
Με την αμυντική συμφωνία λοιπόν εκτός πλάνου, η Αθήνα ζυγίζει διαφορετικά τις επιλογές της αναφορικά με την πρόσκτηση νέων Μονάδων Επιφανείας. Οι Ιταλοί δείχνουν να διατηρούν ελαφρύ προβάδισμα έναντι των Γάλλων καθώς δεσμεύονται για τη ναυπήγηση τριών πλοίων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η Group Naval, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα κατασκευάσει στην Ελλάδα τμήματα των τριών πλοίων και μόνο αν ενεργοποιηθεί η option της 4ης θα είναι σε θέση να προσφέρει πλήρη ναυπήγηση.
Οι Γάλλοι πάντως, δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και αναμένεται να επανέλθουν με νέα πρόταση κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν λίγο πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Πηγή