Στο στόχαστρο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπαίνουν για ακόμη μια φορά τα ανασφάλιστα οχήματα αλλά και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, νέο σύστημα αυτόματου εντοπισμού για περίπου 500.000 ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη με την οποία θα  πραγματοποιούνται πιο συχνοί έλεγχοι και συγκεκριμένα κάθε 2-3 μήνες μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Το σχέδιο

Ειδικότερα, μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα  και στη συνεχεία θα επιβάλλει τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους.

Η βάση αυτή θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

 Τα πρόστιμα

Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λαμβάνουν ειδοποιητήρια μέσα από τα οποία θα ενημερώνονται ότι το όχημά τους εντοπίστηκε να μην είναι ασφαλισμένο και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παραβόλου έως 250 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν για να ασφαλίσουν στη συνέχεια το όχημά τους.

Όσοι δεν πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ, θα πρέπει στην συνέχεια να πληρώσουν 500 ευρώ ενώ θα έρθουν αντιμέτωποι και με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Τι θα ισχύει για όσα οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Εκτός όμως από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στο στόχαστρο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπαίνουν και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Μέσω του μόνιμου μηχανισμού για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Στους κατόχους των οχημάτων θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ενώ αν  η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Την πενταετία 2018-2022 η τροχαία «έριξε» πρόστιμα πάνω από 21,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

Παράλληλα σχεδιάζεται νέο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών, μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2025. Όσο νωρίτερα γίνει η εξόφληση μετά την λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο.

Σήμερα το πρόστιμο είναι οριζόντιο και ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα.


enikonomia.gr