Kαταθέσεις ύψους 7,2 δισ. ευρώ έχουν μεταθέσει οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια σε τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως αυτό προέκυψε από σχετικά στοιχεία έρευνας που διενήργησε πρόσφατα η ΕΚΤ.
Αυτό έγινε γιατί οι παραπάνω αναζητούσαν είτε υψηλότερο επιτόκιο είτε καλύτερα καταθετικά προϊόντα με πιο ευέλικτους όρους. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4,7% του συνόλου των αποταμιεύσεων που έκαναν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τα ελληνικά νοικοκυριά. Το ποσοστό αυτό ήταν το τέταρτο υψηλότερο που καταγράφηκε μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται δε πως οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν χαμηλά επιτόκια με το μέσο επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης. Ουσιαστικά οι Έλληνες καταθέτες αναζητούν καλύτερα επιτόκια από το 1,86% που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες της χώρας .
Τι άλλο δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ
Επίσης τα ίδια στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως:
- Από τα μέσα του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 ο ρυθμός αύξησης των διασυνοριακών καταθέσεων παρέμεινε ισχυρός, όταν η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων. Αυτό δείχνει πως τα νοικοκυριά μπορεί πράγματι να αναζητούσαν καλύτερες συνθήκες για τις αποταμιεύσεις τους.
- Ωστόσο στην εξέλιξη αυτή ενδέχεται να συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να ήταν και το διασυνοριακό μάρκετινγκ από τις διαδικτυακές τράπεζες.
Μεταξύ άλλων η ΕΚΤ αναφέρεται και στο θέμα των εισροών καταθέσεων στην Ευρωζώνη. Αναλυτικά:
- Πρώτη στην κατάταξη ήταν η Γαλλία με εισροές 30,6 δισ. ευρώ. Σε αυτήν το μέσο επιτόκιο μιας προθεσμιακής κατάθεσης ήταν 3,28%.
- Μετά ήταν το Λουξεμβούργο με εισροές 28,8 δισ. ευρώ όπου το μέσο επιτόκιο μιας προθεσμιακής κατάθεσης ήταν στο 3,16%,
- Η Γερμανία με εισροές 18,2 δισ. ευρώ και μέσο επιτόκιο 3%, η Ιταλία με εισροές 13,2 δισ. ευρώ και μέσο επιτόκιο 3,31% και η Ολλανδία με εισροές 12,7 δισ. ευρώ και μέσο επιτόκιο 2,91%.
enikonomia.gr