Νέα έξοδος στις αγορές το Φθινόπωρο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκδίδοντας νέο ομόλογο πιθανότατα 5ετούς διάρκειας, με πρώτιστο στόχο να ανεβάσει τη στάθμη των αποθεματικών και να ενισχύσει τη ρευστότητα.

Σήμερα, η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου κυμαίνεται στην περιοχή του 0,243% και υπάρχει η εκτίμηση πως η χώρα μας θα μπορούσε να δανειστεί άνετα ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο μικρότερο του 0,50%.

Ανάλογα με τη συγκυρία, αναμένεται να γίνει πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου και ίσως πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, που θα δείχνουν διψήφια ύφεση.

Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα δίνει το παρών στις αγορές και ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να δανειστεί επιτυχώς, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας.

Οι παρενέργειες στην οικονομία

Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο γενίκευσης τους ακόμα και επιβολής τοπικών lock down δημιουργούν σκηνικό ρευστότητας και ενισχύουν τις αβεβαιότητες για τη πορεία του προϋπολογισμού.

Ήδη η απόκλιση έχει ξεπεράσει τα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ και οι εισπράξεις του Ιουλίου κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της κρίσης στον τουρισμό και την εστίαση. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται σε στα 6,8 δισ. ευρώ ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής για το Ταμείο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε πρόσφατα ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 θα κινηθεί στο 5% του ΑΕΠ.

Η επιβολή ακόμα και «στοχευμένης καραντίνας» θα επιφέρει ισχυρότερα πλήγματα στην οικονομία επιτείνοντας την ύφεση και ανεβάζοντας το κόστος του δημοσίου για την αναπλήρωση των απωλειών από τη πανδημία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, σε δηλώσεις του για τα αποθεματικά της κυβέρνησης, είπε ότι «παραλάβαμε 37,5 δισ. και αυτή τη στιγμή έχουμε 33,7 παρά τα τεράστια ποσά που διαθέσαμε για την ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον κοροναϊό». Αυτό σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οφείλεται στο γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές περίπου 8 δισ. με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Πηγή