Όλοι στη φυλακή

Η απόφαση δικαστών και εισαγγελέων «καταπέλτης»: όλοι προσωρινά κρατούμενοι, σύνολο 105 προφυλακίσεις.

Επί τρεις ημέρες, ο ένας μετά τον άλλο οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονική επίθεση περνούσαν από τα γραφεία των ανακριτών και υποστήριζαν πως είναι αθώοι. Κανείς δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του Μιχάλη, κανείς δεν είδε κάτι.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της απόστασης ποιος πραγματικά έπληξε με αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι, τον άτυχο Μιχάλη Κατσούρη, αποτρόπαια πράξη, για την οποία λυπηθήκαμε βαθύτατα».

Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο δεν έπεισαν τις δικαστικές Αρχές που τους έκριναν προσωρινά κρατούμενους λόγω της βαρύτητας των πράξεων που τους αποδίδονται, όπως αυτή της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και του γεγονότος ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ξένοι υπήκοοι.

«Η συγκεκριμένη ποινική δικογραφία συντάχθηκε με βιασύνη, προχειρότητα, είναι θολή και αδύναμη. Όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι νομικά έωλη, αστήρικτη και ενδεχομένως και άκυρη», σημείωσε μετά την απόφαση για προσωρινή κράτηση ο δικηγόρος των Κροατών, Βασίλης Νουλέζας.

102 κατηγορούμενοι Κροάτες ή κροατικής καταγωγής, ισχυρίστηκαν ενώπιον των ανακριτών πως δεν έχουν σχέση με τα τραγικά γεγονότα το βράδυ της Δευτέρας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι:

– Δεν είχαμε μαχαίρια στην κατοχή μας,

– Πήγαμε να χειροκροτήσουμε την ομάδα μας,

– Δεχθήκαμε επίθεση από τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας.

Άλλοι Κροάτες κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν πως ήρθαν στην Ελλάδα μόνο για… διακοπές, ενώ οι δύο Έλληνες και ο κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής υποστήριξαν πως βρέθηκαν τυχαία και συμπωματικά στην περιοχή ή για δουλειά.

«Η κοπέλα μου ήρθε για μια εβδομάδα από Άνδρο. Όσο περίμενα έξω από τον σταθμό, άκουσα φωνές, εκρήξεις και φωτοβολίδες και πήγα να δω τι γίνεται. Δε συμμετείχα στα επεισόδια. Ο αναδιπλούμενος σουγιάς που βρέθηκε επάνω μου, είναι για τη δουλειά μου. Τον χρησιμοποιώ στη δουλειά μου», είπε ο 22χρονος, υπήκοος Αλβανίας.

«Επιτέθηκαν με αγριότητα»

Η οικογένεια του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή αναμένει απαντήσεις για το πώς ο άνθρωπός τους «έφυγε» από τη ζωή και τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών της ανθρωποκτονίας.

«Ενώ έχουμε δει όλοι τα δολοφονικά όπλα που κρατούσαν στα χέρια τους οι κατηγορούμενοι, το πώς οργανώθηκαν σαν πειθαρχημένο δολοφονικό τάγμα και με τι αγριότητα επιτέθηκαν, αντί να σεβαστούν την μνήμη του Μιχάλη Κατσούρη, κάποιοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι μαχαιρώθηκε από φίλο της ΑΕΚ ή ότι μαχαιρώθηκε στο περίπτερο, σε λίγο θα μας πουν ότι αυτοκτόνησε», αναφέρει ο δικηγόρος του αδερφού του Μιχάλη, Σταύρος Γεωργόπουλος.

Ο αδελφός του 29χρονου έχει δηλώσει από το Σάββατο παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην ανάκριση, λέγοντας πως πρέπει να εντοπιστεί άμεσα ο δράστης ή οι δράστες.

«Για να μη διαιωνίζεται αυτή η προβοκατόρικη τακτική, είναι απόλυτη ανάγκη να επιταχυνθεί η ταυτοποίηση του δράστη ή των δραστών της ανθρωποκτονίας και των συνεργών τους και αυτό να γίνει με αποδεικτική ασφάλεια χωρίς να αδικηθεί ή να ευνοηθεί κανείς», συμπλήρωσε ο δικηγόρος του.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ δήλωσε σήμερα στην 25η ανακρίτρια, δια της δικηγόρου της, παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας στην υπόθεση, με τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος εκπροσωπεί τον Έλληνα κατηγορούμενο, να σχολιάζει αυτήν την κίνηση.

«Λυπάμαι που έρχομαι στη δύσκολη θέση να υπενθυμίζω τα αυτονόητα, τα οποία δυστυχώς αποδεικνύουν ότι και σε αυτήν την περίπτωση η ΑΕΚ, κατά την κρίση μου, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον τραγικό θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη για άλλους λόγους, ενώ η νομική υπηρεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως και στην περίπτωση των δοκαριών του Ατρόμητου, δέχεται αυτογκόλ, αντί να σκοράρει εις βάρος των αντιπάλων».

Διαμαρτυρία στην Κροατία

Ο ένας μετά τον άλλο οι 105 προφυλακισμένοι παίρνουν τον δρόμο για 16 σωφρονιστικά καταστήματα, διασκορπισμένα από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη για λόγους ασφαλείας, καθώς πρόκειται για κρατούμενους που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της Κροατίας, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, οι γονείς των κατηγορουμένων κρατώντας χαρτιά που έγραφαν «δικαιοσύνη για τους οπαδούς μας» και «επιστρέψτε τα παιδιά μας», διαμαρτύρονταν για τις προφυλακίσεις των χούλιγκαν.


Πηγή