Σε αύξηση του κόστους των μέτρων στήριξης των πληγέντων της πανδημίας, που επιμένει, υποχρεώνεται η κυβέρνηση, εξέλιξη που οδηγεί σε διπλάσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2021 και, φυσικά, αυξάνει το δημόσιο χρέος.
Το πακέτο των μέτρων στήριξης για το 2021 είχε προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο η παράταση και η ένταση της πανδημίας, οδηγεί σε αναπροσαρμογή του ποσού στα 12 δισ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι θα είναι το τελικό νούμερο, αφού υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.
Η αύξηση των μέτρων στήριξης, σε συνδυασμό με αστοχίες του προϋπολογισμού οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από τον πρώτο μήνα του νέου έτους, υποχρεώνει το ΥΠΟΙΚ να αναθεωρήσει τους στόχους για το φετινό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Έτσι, το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2021 από, 11,5 δισ. ευρώ ή 6,7% του ΑΕΠ, που είχε προϋπολογιστεί εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 15 δισ. ευρώ ή το 6,7% του ΑΕΠ (σ.σ. το ΑΕΠ υποτίθεται ότι θα αυξηθεί το 2021). Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα, από 6,7 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 12 δισ. ευρώ.
Ανάλογη θα είναι και η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, το οποίο το ακαθάριστο χρέος Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα παραμείνει πάνω από το 220% του ΑΕΠ έναντι στόχου να διαμορφωθεί στο 218,8% του ΑΕΠ.
Ακόμη, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης θα διατηρηθεί υψηλότερα από το 200% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για την υποχώρησή του στο 199,6% του ΑΕΠ.
Και μόνο η αναστολή πληρωμής των χρεών της πρώτης φάσης της πανδημίας, από τον Μάιο στον Ιανουάριο του 2022, στερεί από τον προϋπολογισμό του 2021, ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα
Ήδη η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά έχει ξεφύγει λόγω του παρατεταμένου lockdown και το «άνοιξε-κλείσε» των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια κ.λπ. και το μόνιμο πλέον λουκέτο στην εστίαση.
Παράλληλα, μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για τα ξενοδοχεία, καθώς ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας φέτος.
Στην επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής και των ευρωπαϊκών οικονομιών, καταλυτική είναι η επίπτωση των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων, αφού αυτό σημαίνει παράταση της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συνεχιστούν και στους επόμενους μήνες τα μέτρα στήριξης τα οποία είναι:
- Οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Ήδη είναι σε εξέλιξη ο 6ος κύκλος, τον Μάρτιο έρχεται ο 7ος και δεν αποκλείεται 8ος στη συνέχεια.
- Οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και η αποζημίωση των 534 ευρώ στους εργαζόμενους που «παρκάρονται».
- Το πρόγραμμα Συν-Εργασία, το οποίο έχει παραταθεί και για τον Μάρτιο.
- Το «κούρεμα» των ενοικίων, ενδεχομένως όχι κατά 100%, αλλά με μικρότερο ποσοστό, από τον Απρίλιο και μετά.
- Οι αναστολές πληρωμής των χρεών προς το δημόσιο και τα ταμεία.
- Η ΓΕΦΥΡΑ 2 για τους επαγγελματίες.
- Τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης.
- Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις.
Πηγή