Kαλλιτεχνική απεικόνιση από τη NASA της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί αστρονόμοι, οι οποίοι εντόπισαν μια νέα κατηγορία ουράνιων σωμάτων στο κέντρο του γαλαξία μας, σε σχετικά μικρή απόσταση από την υπερμεγέθη κεντρική μαύρη τρύπα του.
Οι ερευνητές του Κέντρου Γαλαξιακών Τροχιών, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), που τα εντόπισαν, πραγματικά δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, όπως σημειώνουν στο δημοσίευμα του περιοδικού Nature, όπου περιγράφουν την εργασία τους. Τα εν λόγω αντικείμενα, που ονομάζονται G, επιδεικνύουν μία πραγματικά παράδοξη συμπεριφορά. «Μοιάζουν με αέρια και συμπεριφέρονται σαν άστρα», επισήμανε μία εκ των συντακτών της μελέτης, η καθηγήτρια του τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου, Αντρια Μ. Γκεζ.
Οι ερευνητές, ωστόσο, σημειώνουν ότι τα παράξενα ουράνια σώματα μοιάζουν τον περισσότερο χρόνο να είναι συμπαγή. Οταν, όμως, οι τροχιές τους, που απαιτούν μία περίοδο από εκατό ώς χίλια χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν, τα φέρνουν κοντύτερα στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, με κάποιο εξαιρετικά παράδοξο τρόπο, μοιάζουν να «τεντώνονται», να εκτείνονται, υπό την τεράστια βαρύτητα.
Το πρώτο παράξενο ουράνιο σώμα, που έλαβε την κωδική ονομασία G1, ανιχνεύθηκε το 2005 και είχε τότε θεωρηθεί αστρονομική ανωμαλία.
Επτά χρόνια αργότερα Γερμανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν, στο κέντρο του γαλαξία μας, ένα άλλο παράξενο αντικείμενο, που χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ονόμασαν G2. Οταν, μάλιστα, αυτό προσέγγισε τη μαύρη τρύπα, το 2014, πάλι έδειξε την ίδια ακατανόητη συμπεριφορά. Η καθηγήτρια Γκεζ διατύπωσε τη θεωρία ότι αυτά τα παράδοξα αντικείμενα πιθανώς να ήταν κάποτε γιγάντια διπλά άστρα (το ένα σε τροχιά γύρω από το άλλο), τα οποία κάποια στιγμή συγχωνεύθηκαν λόγω της ισχυρής βαρυτικής επίδρασης της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας. Πλέον ένα μέρος τους φαίνεται πως διαρρέει μαζικά προς τη μαύρη τρύπα, κάθε φορά που την πλησιάζουν, γι’ αυτό αλλάζει το σχήμα τους. Σήμερα, μετά την ανακάλυψη των G3, G4, G5 και G6, κάτι που απαίτησε παρατηρήσεις 13 ετών με το τηλεσκόπιο Κεκ της Χαβάης, οι επιστήμονες δεν μιλούν πλέον για το ενδεχόμενο μιας αστρονομικής ανωμαλίας, αλλά για μια νέα κατηγορία αντικειμένων στο Διάστημα, η ακριβής φύση των οποίων βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντικείμενα G απέχουν λίγους μήνες φωτός από την κεντρική μαύρη τρύπα, ενώ η Γη απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός, καθώς βρίσκεται στα «προάστια» του γαλαξία μας.