Νέα σύσκεψη -η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες- πραγματοποιείται σήμερα (Δευτέρα 13/07/20) στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από τα πρόσφατα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα και στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των μέτρων για τον κορωνοϊό. Φόβους για δεύτερο κρούσμα εκφράζουν οι έλληνες επιστήμονες.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

371 νέα κρούσματα από την 1η Ιουλίου – τα 221 είναι εισερχόμενα

Τρεις μέρες μετά την λήψη των μέτρων στα σύνορα του Προμαχώνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού από εισαγόμενα κρούσματα, ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στη σύσκεψη θα αξιολογηθεί η μέχρι τώρα πορεία της χώρας, με την εξέταση των δεδομένων για τα εισαγόμενα κρούσματα σε όλες τις πύλες εισόδου: στα χερσαία σύνορα, αλλά και τα αεροδρόμια όλης της χώρας.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιουλίου, οπότε η χώρα άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες, έχουν εντοπιστεί 221 εισαγόμενα κρούσματα, σε σύνολο 371 νέων κρουσμάτων.

Τα εισαγόμενα κρούσματα, πάντως, σύμφωνα με επιστήμονες από το ΑΠΘ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αναζωπύρωση κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα στα μέσα του καλοκαιριού. Με τη χρήση ειδικών υπολογιστικών εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, οι έλληνες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου.

“Υπολογίστηκε ότι για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που έχουμε την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιουλίου”, αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.

Κρούσματα αγνώστου προέλευσης

Σημαντική ανησυχία προκαλούν και τα κρούσματα αγνώστου προέλευσης, αυτά που αναφέρονται συχνά ως “ορφανά”, κυρίως όσα έχουν εντοπιστεί στη βόρεια Ελλάδα και την Αττική. Τα κρούσματα που δεν σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό, αλλά ούτε και με επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, είναι όσα αποδεικνύουν ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, συμφωνούν οι επιστήμονες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος. «Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος», δήλωσε χαρακτηστικά.

Ο καθηγητής σημείωσε, επίσης, πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τεστ των 72 ωρών που απαιτείται πλέον να φέρουν οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό».

Η χαλάρωση των μέτρων οδηγεί σε έξαρση της πανδημίας

Η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και οι ανεύθυνες συμπεριφορές -από τον συνωστισμό στα πανηγύρια μέχρι τα μέσα μαζικής μεταφοράς- είναι αυτή που θα οδηγήσει την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα και σε αυτούς τους τομείς.

Μιλώντας πρόσφατα στο iatropedia.gr ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, προανήγγειλε τη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση, εξαιτίας απαράδεκτων καταστάσεων που έχουν επικρατήσει σε μπαρ, πολυπληθείς εκδηλώσεις και πανηγύρια.

“Χαλαρώσαμε τους κανόνες όσον αφορά στον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι. Για να βοηθήσουμε τον κόσμο -ιδίως όταν έχουμε πανηγύρια και τέτοιες διοργανώσεις- να σηκώνονται ανά ομάδες τραπεζιών και όχι όλοι μαζί πάνω στην πίστα, που σημαίνει υπερμετάδοση. Βέβαια τα πανηγύρια είναι πάντα υπό αίρεση, με την έννοια ότι αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες, θα απαγορευθούν. Από δω και πέρα θα γίνονται πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι και στα πανηγύρια και στις συγκεντρώσεις και στους γάμους. Κι εδώ θα αναλάβει η Πολιτική Προστασία να φέρει σε πέρας πολύ περισσότερους ελέγχους από όσους γινόταν μέχρι τώρα. Δηλαδή θα υπάρχει λιγότερη ανοχή στα φαινόμενα κακής συμμόρφωσης στις γενικές οδηγίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε ότι «πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κοροναϊού» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αποκλειστούν εκδηλώσεις, όπως είναι τα πανηγύρια»

Παράλληλα, ανέφερε πως έχουμε ορφανά κρούσματα τα όποια αν τα ψάξουμε ίσως βρούμε εισαγόμενα κρούσματα στις επαφές του και φυσικά υπάρχουν ακόμα μικροεστίες σε διάφορες περιοχές της χώρας

Πηγή