Kyriakos Mitsotakis 3 1.jpg
Kyriakos Mitsotakis 3 1.jpg

Διευκρινίσεις για το εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στο νερό έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Talk Radio.

«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού » ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

«Η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας. Για τα νησιά χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση» ανέφερε.

«Το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας» συμπλήρωσε.

Αμυράς : Τα τιμολόγια θα παραμείνουν προσιτά για το νερό

Για το θέμα του νερού μίλησε νωρίτερα και ο Γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό και τα τιμολόγια θα παραμείνουν προσιτά για την κάλυψη όλων των αναγκών διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού,  είπε   Η διαχείριση των υδάτων και το θέμα της τιμολόγησης όχι μόνο θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο αλλά θα εγκρίνεται και από μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή υδάτων, ανέφερε επισημαίνοντας ότι το νερό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό που όμως δεν είναι εν αφθονία. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για κοινωνικά τιμολόγια σχετικά με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τρίτεκνους ή πολύτεκνους.

«Καταρχάς, η ΕΥΔΑΠ και η εταιρεία ύδρευσης Θεσσαλονίκης οι αντίστοιχοι είχαν μετακομίσει στο Υπερταμείο με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν πάει δηλαδή προς εκποίηση ή προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέστρεψε την ΕΥΔΑΠ και την Εταιρεία Υδάτων υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Άρα δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση. Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό και με βάση τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα.

«Δημόσιο αγαθό υπό διπλό δημόσιο έλεγχο» – Το σχέδιο της ΚΥΑ

Εκτός από τα μέτρα κατά της λειψυδρίας πλέον η διαχείριση των υδάτων και το θέμα της τιμολόγησης όχι απλώς θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά θα εγκρίνεται και από μία ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή Υδάτων. Και που σημαίνει ότι θα είναι από ένα διπλό δημόσιο έλεγχο, με δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών και κρατικό ή εν πάση περιπτώσει κοινωνικό ανεξάρτητο χαρακτήρα της ρυθμιστικής αρχής.
Αυτή τη στιγμή σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, οι δήμοι προχωρούν σε αυξήσεις σε τιμολογήσεις νερού χωρίς να υπολογίζουν τίποτα.Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιοποιήθηκε χθες προβλέπει ότι τα τιμολόγια θα παραμείνουν προσιτά για την κάλυψη όλων των αναγκών διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού.
Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχεί το μέσο νοικοκυριό ότι θα δει αυξήσεις υπέρογκες», τόνισε ο κ. Αμυράς.

«Τα κριτήρια για αλόγιστη χρήση και αυξήσεις»

Ούτε φόβος ιδιωτικοποίησης υπάρχει», τόνισε ο κ.Αμυράς. Αντιθέτως, όπως είπε, στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι θα υπάρχει ένα κλιμάκιο κατανάλωσης το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού με προσιτή τιμή. Μάλιστα, οποιαδήποτε τιμολογιακή κίνηση και αν γίνεται, θα πρέπει να εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή. Στο σχέδιο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης, οποιαδήποτε αύξηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το γενικό επίπεδο του Γενικού Δείκτη Τιμών καταναλωτή.

Τα κριτήρια για τις αυξήσεις θα καθοριστούν με βάση τις τελικές αποφάσεις και τις αποφάσεις και της ΕΥΔΑΠ, αλλά και της ρυθμιστικής αρχής. Σκοπός της κυβέρνησης και σκοπός του υπουργείου είναι να περιοριστεί η σπατάλη, η υπερκατανάλωση, η αλόγιστη χρήση. Γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά δεν είναι σε αφθονία και το διαπιστώσαμε σε πολλές περιοχές φέτος όπου διαπιστώσαμε διακοπές νερού, προβλήματα υδροδότησης κλπ., τόνισε και πρόσθεσε:
Επομένως η βασική αρχή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί είναι ότι οι ανάγκες για το μέσο νοικοκυριό, θα καλυφθούν με προσιτά τιμολόγια.

Έργα αφαλάτωσης, προωθούνται, είπε, ερωτηθείς για περιοχές όπως οι Κυκλάδες ενώ αναφέρθηκε σε σχέδιο να περιοριστούν στο ένα τέταρτο οι εταιρείες, «ώστε να γίνει συγκέντρωση δυνάμεων, πιο καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων και κυρίως ανάκτηση των απωλειών».


enikonomia.gr