Ο φετινός ήπιος χειμώνας και οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.
Ενα θερινό σινεμά στον Φλοίσβο ή ένας περίπατος γύρω από το ρέμα της Πικροδάφνης στο Παλαιό Φάληρο αποτελούν δροσερά διαλείμματα για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, αλλά συχνά αφήνουν ανεξίτηλο… το στίγμα τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δημότες καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων παραπονούμενοι για τα τσιμπήματα κουνουπιών, ζητώντας επιτακτικά ψεκασμούς! Ο ψεκασμός δεν αποτελεί λύση, απαγορεύεται, μάλιστα, στις κατοικημένες περιοχές. «Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αντώνης Μιχαηλάκης, γεωπόνος – εντομολόγος, ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που από κοινού με τον δήμο Π. Φαλήρου υλοποιούν ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα. «Στην περιοχή μας ενδημούσαν πάντα τα κουνούπια», αναφέρει στην «Κ» η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Π. Φαλήρου Βίκυ Ανδρικοπούλου, όπου σημειώθηκε προ ετών το πρώτο πανελλαδικά κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου.
Το ερωτηματολόγιο
«Συντάξαμε μαζί με το Μπενάκειο εκτενές ερωτηματολόγιο που αφήσαμε σε σημεία διέλευσης πολιτών, όπως στις δημοτικές βιβλιοθήκες, στα ΚΑΠΗ, στα ΚΕΠ, στο κοιμητήριο». Είκοσι ερωτήσεις κάλυπταν όλο το εύρος του φαινομένου, από τα σημεία στο πολεοδομικό τετράγωνο και το σπίτι με τα περισσότερα κουνούπια μέχρι τα δημοφιλέστερα μέτρα αντιμετώπισης, π.χ. τη σήτα. «Την πρώτη και τη δεύτερη περίοδο του 2017 επέστρεψαν σε εμάς 202 και 192 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, ενώ το 2018 έχουμε ήδη λάβει 310 απαντήσεις», τονίζει η αντιδήμαρχος. Ζητούμενο, βέβαια, είναι να αλλάξουν οι ίδιοι οι κάτοικοι τις εσφαλμένες συνήθειές τους. «Δεν δίνουμε σημασία σε λιμνάζοντα νερά, σε μια σάπια γλάστρα, ένα βουλωμένο φρεάτιο ή έναν φωταγωγό που δεν έχει καθαριστεί για καιρό», σημειώνει ο κ. Μιχαηλάκης, που μετέφερε διττά την τεχνογνωσία του.
Οι «χρυσοί» κανόνες
Κλιμάκιο ειδικών επισκέφθηκε 37 σπίτια, έπειτα από τη συναίνεση των ενοίκων, όπου επεσήμαναν όλες τις εστίες προσέλκυσης κουνουπιών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στο ενημερωτικό υλικό, αλλά και σε σχετική ημερίδα, οι ειδικοί επανέλαβαν μερικούς «χρυσούς» κανόνες: όπως να μην ποτίζουν το σούρουπο, παρασυρόμενοι από τη δροσιά, αλλά πολύ νωρίς το πρωί. Το φθινόπωρο του 2017 το κλιμάκιο επισκέφθηκε τα ίδια νοικοκυριά, που είχαν αλλάξει σε ποσοστό άνω του 50%, ακόμα και άνω του 70%, τις παλιές τους συνήθειες. «Οι δημότες έπαψαν να θεωρούν το ζήτημα αποκλειστική ευθύνη του δήμου και ανέλαβαν ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί», καταλήγει η κ. Ανδικοπούλου.
«Εμείς συνεχίζουμε τους τακτικούς ψεκασμούς εντός του ρέματος Πικροδάφνης, όπως ορίζει ο νόμος, την τοποθέτηση ταμπλετών εντός των φρεατίων, το κλάδεμα και το αραίωμα του φυλλώματος των δένδρων».
Σε μικρή απόσταση, ακόμα ένας δήμος συμπράττει με το Μπενάκειο. «Από κοινού με τον δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, εντοπίζουμε και χαρτογραφούμε τις δυνητικές εστίες ανάπτυξης ορισμένων ειδών κουνουπιών, αξιολογούμε δε τις εστίες από πλευράς παραγωγικότητας προνυμφών κουνουπιών και μελετούμε τη δυναμική των κουνουπιών», περιγράφει ο κ. Μιχαηλάκης. Τα παραγόμενα εντομολογικά δεδομένα θα συμβάλουν στην αξιολόγηση ενός μοντέλου πρόβλεψης της παρουσίας του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης», στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και άλλα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα. «Η χώρα μας συμμετέχει μαζί με τη Μάλτα, την Ιταλία και την Αλβανία στην εν λόγω προσπάθεια», καταλήγει ο ερευνητής, «το υπό μελέτη μοντέλο πρόβλεψης αναμένεται να βοηθήσει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Πηγή