epidoma thermansis 1.jpg
epidoma thermansis 1.jpg

Νέο «μοντέλο» υιοθετείται φέτος για το επίδομα θέρμανσης τόσο όσον αφορά στην κλιμάκωση των ποσών που θα χορηγηθούν, όσο και σε σχέση με τον τρόπο εξόφλησης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων άνοιξε, η Κοινή Υπουργική Απόφαση όμως που καθορίζει με ακρίβεια τους όρους για την χορήγησή του επιδόματος ακόμη αναμένεται.

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά το ποσό της ενίσχυσης θα διαφέρει ανάλογα με το είδος του καυσίμου. Όσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι τόσο μεγαλύτερο και το επίδομα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Φουσκωμένη» επιδότηση προβλέπεται για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, θα είναι 20% υψηλότερη έναντι αυτής του πετρελαίου. Οι αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, η οποία είναι πλέον ενεργή, μπορούν να υποβληθούν έως τις 6 Δεκεμβρίου, ώστε το 60% της επιδότησης να καταβληθεί εντός του ερχόμενου μήνα.

Ποιοι θα πάρουν «ψαλιδισμένο» επίδομα

Τα ποσά θα ξεκινούν από 100 ευρώ και μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 1.200 ευρώ (για ρεύμα) με βάση κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά, οικογενειακής κατάστασης, πόσα παιδιά έχει κάθε νοικοκυριό και πόσο κρύο κάνει σε κάθε περιοχή.

Εντούτοις, δεδομένου ότι από εφέτος η ενίσχυση συνδέεται με το κατά πόσο «φιλικό» προς το περιβάλλον είναι ένα καύσιμο, δεν αποκλείεται κάποιες οικογένειες να λάβουν χαμηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα, για νοικοκυριό που συνεχίζει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, η επιδότηση θα είναι μειωμένη. Αν η επιδότηση πέρυσι ήταν 300 ευρώ για συγκεκριμένη κατανάλωση, φέτος το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 225 ευρώ, λόγω της μειωμένης περιβαλλοντικής απόδοσης του πετρελαίου.

Αντίθετα, όσοι έχουν στραφεί στην ηλεκτρική ενέργεια (ρεύμα), όπως μέσω της χρήσης αντλιών θερμότητας, θα δουν ενίσχυση στην επιδότησή τους. Αν το επίδομα πέρυσι ήταν 400 ευρώ, φέτος μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ λόγω της 25%-30% προσαύξησης, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί πιο καθαρή λύση.

Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα λάβουν επιδότηση σε μεσαίο επίπεδο. Ένα παράδειγμα η αύξηση από 400 σε 450 ευρώ, αναδεικνύοντας τη λιγότερη επιβάρυνση που προκαλεί το φυσικό αέριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο.

Όσοι επιλέγουν πέλλετ θα έχουν επίσης αύξηση στο επίδομά τους, που θα είναι υψηλότερο από αυτό του πετρελαίου, αλλά χαμηλότερο από τις καθαρές μορφές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, αν το ποσό πέρυσι ήταν 300 ευρώ, φέτος μπορεί να ανέλθει στα 350 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουμε κατά την υποβολή της αίτησης

Όσον αφορά στην υποβολή των αιτήσεων και κα σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι, αφού εισέλθουν στην πλατφόρμα για να υποβάλουν την αίτηση, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Να δηλώσουν αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία (αυτό αφορά μόνο τους χρήστες πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης).
  • Να επιλέξουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι, συμπληρώνοντας τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη ή παραχωρητή (ισχύει μόνο για πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης).
  • Να επιλέξουν το είδος καυσίμου.
  • Να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος.
  • Να επιλέξουν τον οικισμό.
  • Να δηλώσουν τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.
  • Να καταχωρήσουν τον αριθμό λογαριασμού IBAN μέσω της πλατφόρμας Μητρώο & Επικοινωνία στο myAADE.

Επιπλέον από το myΘέρμανση μπορείτε να επιλέξετε αν:

  • θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
  • θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης για άλλα καύσιμα, ή
  • αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο μπλε κηροζίνη), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης και της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών.

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί φέτος σε όσους θα πληρούν:

Ετήσιο εισόδημα,

  • Έως και 16.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους.
  • Έως και 24.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το ετήσιο εισόδημα για τους έγγαμους. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.

Το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με 1 παιδί θα πρέπει να ανέρχεται στα 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με 2 παιδιά θα πρέπει να είναι στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με 3 παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος στα 39.000 ευρώ

Για την ακίνητη περιουσία η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.


enikonomia.gr