Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις, με το ράλι να μοιάζει ασταμάτητο τις τελευταίες ημέρες έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα που σημειώθηκε το διάστημα γύρω από το «άνοιγμα» της έκδοσης του 10ετούς. Η πορεία της αγοράς δείχνει πως οι επενδυτές προεξοφλούν ακόμη περισσότερες θετικές εξελίξεις και κυρίως την επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η οποία και θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στην «ελίτ» της αγοράς ομολόγων –την «επενδυτική βαθμίδα»– και άρα στο QE. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 1,26% με πτώση άνω του 5% από τα επίπεδα της Δευτέρας, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 165 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 71% από τις αρχές του έτους, όταν η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 4,4%. Ακόμη πιο ισχυρή ήταν η βουτιά της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου καθώς βρέθηκε στο 0,52% (με πτώση άνω του 10% από το προηγούμενο κλείσιμο), ενώ σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν οι αποδόσεις όλων των διαρκειών, με το 7ετές να αγγίζει το 0,93%, το 15ετές το 1,76% και το 25ετές το 2,24%.

Η προσδοκία ότι η S&P αναμένεται να «σπάσει» τη σιωπή της μετά 15 μήνες, «ανεβάζοντας» τη βαθμολογία της Ελλάδας την Παρασκευή, έχει ενεργοποιήσει και πάλι τις διαθέσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που ο οίκος έδωσε την «ετυμηγορία» του για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018. Η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την Κομισιόν, η πλήρης άρση των capital controls, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η συμφωνία με τους θεσμούς ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019 θα επιτευχθούν, ενώ θα «πιαστεί» και ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα το 2020, είναι οι καταλύτες που, σύμφωνα με την αγορά, θα πείσουν τη S&P να ευθυγραμμιστεί με τις Fitch και DBRS και να αναβαθμίσει την Ελλάδα στο «ΒΒ-», τρία σκαλοπάτια κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα».

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος του G10 της Bank of America, η πρόσφατη επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές (άνοιγμα 10ετούς) σε συνδυασμό με το αρνητικό επιτόκιο στα τρίμηνα έντοκα, καθώς και το «πράσινο φως» για τον «Ηρακλή», αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς σε τρία μέτωπα: αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και άρση ή τουλάχιστον αύξηση του ορίου των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

kathimerini.gr