Μετά τον περιβόητο θανατηφόρο λαγοκέφαλο, η ώρα του δυνητικά θανατηφόρου λεοντόψαρου ήρθε για τη Μεσόγειο.

Δύο ακόμα δηλητηριώδη είδη από την Ερυθρά Θάλασσα πέρασαν από τη διώρυγα του Σουέζ και εντοπίστηκαν στην Ρόδο, προειδοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Πρόκειται για το άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο Pterois miles, το οποίο μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόνο από ντοκιμαντέρ και ενυδρεία, και για τον δηλητηριώδη αχινό Diadema setosum.

Η παρουσία τους έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η πρόσφατη εμφάνισή τους στην περιοχή της Ρόδου ανακοινώθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.

Κρίνουν μάλιστα «απαραίτητη την προειδοποίηση των επαγγελματιών και μη αλιέων, καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα».

Και τα δύο είδη εντοπίστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού από τις ομάδες δυτών του Yellow Submarine Glass Bottom Boat και του Waterhoppers Diving School.

Τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί, ενώ το δηλητήριο του αχινού δεν θεωρείται ισχυρό.

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου να το διατηρήσει σε ψυγείο ή σε κατάψυξη και να ενημερώσει τον σταθμό, ο οποίος θα προχωρήσει στην άμεση περισυλλογή του, λόγω ανάγκης για περαιτέρω μελέτες.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την παρουσία του λεοντόψαρου Pterois miles στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελλόριζο.

Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για κολυμβητές και ψαράδες, καθώς τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί και έχουν προκαλέσει θανάτους.

Το λεοντόψαρο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα επιθετικό και επεκτατικό ψάρι που έχει επεκταθεί με θεαματικό τρόπο και στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Καραϊβικής.

Το σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό ψάρι μπορεί δυνητικά να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων παίρνοντας τη θέση των ροφών . Μπορεί επίσης να μειώσει τους πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών και να αυξήσει έτσι σε υπερβολικό βαθμό την ανάπτυξη των φυκιών. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί με τη σειρά της «να προσελκύσει κι άλλα εισβάλλοντα είδη λόγω εξασθένισης της τοπικής χλωρίδας και πανίδας» προειδοποιεί ο Δρ Κάρλος Χιμένες, θαλάσσιος βιολόγος του Ινστιτούτου Κύπρου.

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου ως εδώδιμου εμπορικό είδους, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να φρενάρει την εξάπλωσή του.

Αρκεί βέβαια να έχει καθαριστεί κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

newsbeast.gr