Τα αποτελέσματα της οικονομικής διπλωματίας σε μία δύσκολη χρονιά, όπως το 2020 που σημαδεύτηκαν από τον κορονοϊό, αλλά και τη σημερινή κατάσταση για τις επενδύσεις, ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνούς Οικονομικής Διπλωματίας (ΔΟΣ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Έκλεισε η προηγούμενη χρονιά, υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με 2,8 δισ. επενδύσεις που πέρασαν από τις διυπουργικές και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Και αυτή τη στιγμή, έχουμε 20 φακέλους επενδυτικών σχεδίων, οι οποίοι αγγίζουν τα 7,7 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Σμυρλής, επισημαίνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στο γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση «αποτελεί την πιο φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ στην χώρα».

Ο ΓΓ ΔΟΣ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ανάδειξη του πλεονεκτικού προφίλ της χώρας, η ψηφιοποίηση της, που περνάει μια εικόνα εκσυγχρονισμού προς τα έξω, και η καλή διαχείριση της πανδημίας, που σημαίνει, όπως είπε, ότι υπάρχει ελληνικό κράτος, γεγονός που δημιουργεί ασφάλεια στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη φύση των επενδύσεων, είπε ότι «οι κλασσικές επενδύσεις που έρχονται χρόνια στην Ελλάδα και συνεχίζουν να έρχονται, είναι από τον κλάδο του τουρισμού προφανώς, όπου η ανάπτυξη δεν τελειώνει ποτέ». Εξήγησε ότι «υπάρχει εκσυγχρονισμός των ήδη υφιστάμενων δομών, υπάρχουν καινούριες δομές, υπάρχουν καινούριες περιοχές της Ελλάδας που αναπτύσσονται τουριστικά, το οποίο και αποτελεί μια σταθερή αξία». Προσέθεσε όμως και τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες η κυβέρνησή μας έχει αποδώσει μεγάλη αξία στο πώς να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο εξασφάλισης της ενέργειάς μας, άρα έχουμε μεγάλο αριθμό πρότζεκτ των εν λόγω πηγών ενέργειας, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές, τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθούν».

«Για πρώτη φορά» είπε ο κ. Σμυρλής «υπάρχουν και οι βιομηχανικές επενδύσεις, όπως η επένδυση της e- Go για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ήτοι η επένδυση της ELPEN, που πέρασε πριν από λίγους μήνες, κατά την οποία θα δημιουργηθεί εργοστάσιο φαρμάκων πέριξ της Αθήνας. Και βεβαία, κάτι πολύ σημαντικό- με τη Microsoft, την Pfizer, την Amazon, που επενδύουν στην Ελλάδα- λαμβάνουμε υψηλής τεχνολογίας επενδύσεις και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον κ. Δήμα, την Enterprise Greece, αλλά και με τον δικό μας υφυπουργό, τον κ. Φραγκογιάννη, λειτουργούμε πολύ καλά ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργώντας ένα προφίλ της χώρας, τύπου μικρού Silicon Valley της Ανατολικής Ευρώπης».

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποδομές της Ελλάδας, ο ΓΓ ΔΟΣ εξήγησε ότι έχοντας «το υπουργείο Εξωτερικών το συντονισμό της εξωστρέφειας, αλλά και την επιθυμία της κυβέρνησης», όλα προχωρούν. Γι’ αυτό, προσέθεσε, «πραγματοποιείται και η αποπεράτωση των έργων των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών, όπως και η λειτουργία υδροπλάνων με σκοπό τη φθηνή μετακίνηση από νησί σε νησί, αλλά και η βελτίωση του οδικού δικτύου από το υπουργείο Υποδομών». ‘Αρα, όπως επισήμανε, «οι υποδομές αναπτύσσονται. Και βέβαια τα πρότζεκτ τα μεγάλα δημιουργούν και ανάπτυξη γύρω τους, τα λεγόμενα clusters. Εμείς στην Ελλάδα, λέμε δηλαδή, ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό cluster. Το υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί πάρκα που προσελκύουν start ups, για ανθρώπους που υπήρχαν στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να φύγουν στο εξωτερικό για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Δημιουργούμε, λοιπόν τις συνθήκες για να μένουν εδώ και να τις υλοποιούν, με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να ξέρει ότι η Ελλάδα, η οποία είναι σταθερός παίκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΝΑΤΟ και του δυτικού κόσμου, είναι σε θέση να δημιουργεί τις συνθήκες να παραμένουν οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα τους».

Αναφορικά με τις ξένες ταινίες που ξεκίνησαν να γυρίζονται στη χώρα μας, ο κ. Σμυρλής είπε ότι ενώ «ήμασταν η πιο δύσκολη χώρα για να γυριστεί μια ταινία, όσον αφορά την εξασφάλιση των απαραιτήτων αδειών, αυτή τη στιγμή, το ECOME του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διαθέτει ειδικά προγράμματα προσέλκυσης επενδύσεων ακόμα και σε αυτό τον τομέα. Και βέβαια και εμείς προσπαθούμε να συντονίζουμε τα μεγάλα πρότζεκτ, ώστε να αποτελέσει κάτι μόνιμο πια. Διαθέτουμε το φυσικό τοπίο, την ιστορία, τον πολιτισμό και αυτό που μας λείπει είναι η εκχώρηση δικαιώματος, ούτως ώστε να μπορεί να έλθει ο ενδιαφερόμενος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή