Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, η διαφορά δηλαδή των αποδόσεών τους, «γύρισε» χθες σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008, αποτελώντας άλλο ένα «ορόσημο» στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα που σημειώνει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. Πολλοί αναλυτές είχαν επισημάνει στην «Κ» ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτό μετά και την υπεραπόδοση που έχουν σημειώσει οι ελληνικοί τίτλοι το τελευταίο διάστημα.
Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 0,417% ενώ αυτή των αντίστοιχων ιταλικών στο 0,442%, με το μεταξύ τους spread να φτάνει τις -3 μονάδες βάσης, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και πολύ πριν η ΕΚΤ ξεκινήσει τον πρώτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, το γνωστό QE, στις αρχές του 2015.
Στα αρνητικά, έστω και οριακά, «γύρισε» και το spread των 10ετών τίτλων, το οποίο ενδοσυνεδριακά έφτασε τις -2,4 μονάδες βάσης, ενώ στο κλείσιμο διαμορφώθηκε στις 0,1 μ.β., με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 1,215% και του ιταλικού στο 1,216%. Αυτό έχει να συμβεί επίσης εδώ και πάνω από μία δεκαετία και συγκεκριμένα από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2008.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους το ελληνοϊταλικό spread διαμορφωνόταν στις 164 μ.β., με την απόδοση των ελληνικών τίτλων να φτάνει το 4,4% και των ιταλικών το 2,75%. Από τότε όμως το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει σημειώσει εντυπωσιακή βουτιά που ξεπερνά το 70%, ενώ η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο δύο φορές κατά τον τελευταίο μήνα, μετά τις δύο εκδόσεις τρίμηνων εντόκων. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτό το «ορόσημο» για τα ελληνικά ομόλογα σημειώθηκε σε μια μέρα που η αγορά δεχόταν πιέσεις. Αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης γενικότερα κινήθηκαν ανοδικά, με την άνοδο να είναι ιδιαίτερα έντονη χθες λόγω της αισιοδοξίας των αγορών για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων της Ελλάδας ήταν πολύ περιορισμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και ιδίως με την Ιταλία, και αυτό ήταν που οδήγησε στην «ανατροπή» του spread.
Οι λόγοι που συμβάλλουν σε αυτήν την υπεραπόδοση της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας είναι αρκετοί, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οπως επισημαίνουν, ένα σημαντικό «πλεονέκτημα» της ελληνικής αγοράς ομολόγων είναι ότι είναι πολύ μικρή και πολύ χαμηλής ρευστότητας, έναντι της τεράστιας αγοράς ομολόγων της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει πως ελάχιστες κινήσεις επενδυτών αρκούν για να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση των ελληνικών αποδόσεων.
Πολιτική σταθερότητα
Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες και τείνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική των ξένων χαρτοφυλακίων. Στην Ελλάδα ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις εκλογές, ενώ στην Ιταλία τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά, μετά και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ούμπρια.
Επίσης, η πορεία της ανάπτυξης των δύο χωρών αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για τους επενδυτές, με την ιταλική οικονομία να κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς και την Ελλάδα να αναπτύσσεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Επιπλέον, η αναμενόμενη επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους θα ενισχύσει τις προοπτικές ένταξης στο QE, κάτι που θα ευνοήσει την πορεία των ελληνικών αποδόσεων.