Οι γονείς σήμερα αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων προκλήσεων και μια «τεχνολογικής» φύσης, αφού σήμερα περισσότερο από ποτέ καλούνται να προσέξουν τον χρόνο που τα νήπια περνούν μπροστά από οθόνες, πράγμα που δεν είναι εύκολο όταν υπάρχουν παντού γύρω μας υπολογιστές, κινητά, tablet και κάθε λογής οθόνη. Το να αφήσετε το μικρό σας να παρακολουθήσει ένα επεισόδιο από τα αγαπημένα του παιδικά, δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, θα ήταν καλό να θέσετε ορισμένους κανόνες για να βεβαιωθείτε ότι οι ώρες αυτής δεν επηρεάζουν αρνητικά το παιδί.

  1. Μαζί μπροστά από τις οθόνες

Ένας σημαντικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείτε είναι να κάθεστε μαζί με το παιδί, εσείς ή ο σύντροφός σας, όταν βλέπει τηλεόραση, ασχολείται με τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επιβλέπετε τι παρακολουθεί ή σε ποιες εφαρμογές μπαίνει για να παίξει.

  1. Βάλτε κανόνες

Πριν επιτρέψετε στο μικρό σας την ενασχόληση με συσκευές, είναι σημαντικό να θέσετε ορισμένους κανόνες. Αυτοί οι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από τον χρόνο που μπορεί να κάθετε σε αυτές ή να παίζει μέχρι και πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να το κάνει.

  1. Μην αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή όσο παίζει

Μια συχνή συνήθεια των περισσότερων ανθρώπων είναι να αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση ως background ήχο. Ωστόσο, θα ήταν καλό να μην την περάσετε και στο παιδί, διότι έτσι πιθανότατα να μην μάθει να παραμένει συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει την δεδομένη στιγμή. Αντ’αυτού, βάλτε στα νήπια μουσική για να ακούν κάτι όσο παίζουν.

  1. Ποιοτικά παιχνίδια και προγράμματα

Θα ήταν καλό, ανάμεσα στις χιλιάδες εφαρμογές, παιχνίδια και σειρές που υπάρχουν, να επιλέξετε μαζί με το παιδί κάτι διασκεδαστικό και ταυτοχρόνως ποιοτικό, που μπορεί βλέποντας ή παίζοντας να μάθει νέα πράγματα και να εξελίξει τις ικανότητές του.

  1. Μακριά από οθόνες πριν τον ύπνο

Είναι σημαντικό το παιδί να μην εκτίθεται σε οθόνες πριν κοιμηθεί, καθώς το φως των οθονών μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του, προκαλώντας συμπτώματα αϋπνίας ή μπορεί και να κοιμάται περισσότερες ώρες. Προγραμματίστε λοιπόν τις ώρες που θα χρησιμοποιεί αυτές τις συσκευές ώστε να γίνεται νωρίς το πρωί μέχρι και το απόγευμα.

Πηγή: vita.gr

Πηγή