Νηστίσιμα μεθυσμένα Αμοργιανά
Νιώστε την αύρα της Αμοργού και δοκιμάστε ένα εξαιρετικό τοπικό γλύκισμα με ιδιαίτερη γεύση που θα σας μείνει αξέχαστη!
Τα μεθυσμένα αμοργιανά είναι το ιδανικό γλύκισμα για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστο! Είναι εύκολα, θα τα φτιάξετε γρήγορα και θα γλυκάνετε μικρούς και μεγάλους.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα μεθυσμένα αμοργιανά είναι:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
Μαρμελάδα βερίκοκο ή κάποια άλλη της προτίμησής σας
1 1/5 φλιτζ. Τσαγιού λάδι
μισό λίτρο λευκό κρασί
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Επί το έργον:
Ρίχνετε το μπέϊκιν στο αλεύρι σε μπολ ή λεκάνη πήλινη και ανακατεύετε. Κάνετε μία τρύπα στη μέση και προσθέτετε το αλάτι. Ρίχνετε το κρασί ανακατεύοντας με το χέρι και σταδιακά ρίχνετε το λάδι και αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από το μπολ.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, παίρνετε ένα κουταλάκι από αυτήν και την πλάθετε σε μπαλάκι. Την ισιώνετε ανάμεσα στις παλάμες σας τη βάζετε σε μια λεία επιφάνεια, προσθέτετε μια κουταλιά μαρμελάδα και αναδιπλώνετε. Της δίνετε σχήμα και την τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε με όση από τη ζύμη επιθυμείτε.
Σημείωση: Καλό θα ήταν να πιέσετε αρκετά το τελείωμα για να μην σας ανοίξουν στο ψήσιμο
Ψήνετε στους 180°-200° για 15-20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.