Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ψήφισαν επί της Αρχής 159 βουλευτές, καταψήφισαν 129 βουλευτές ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν παρών.
Τις θετικές τους ψήφους επί της Αρχής έδωσαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.
Με το “παρών” τάχθηκαν οι δέκα βουλευτές των Σπαρτιατών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης . Η μια ψήφος που δεν έχει καταμετρηθεί στην επί της Αρχής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου είναι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασσιμάτη η οποία ανέφερε ότι εκ παραδρομής δεν ψήφισε επί της Αρχής.
Έτσι πλέον προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν από την πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.
Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Αντιδρούν οι φοιτητές – Τι λένε εκπρόσωποι των μη κρατικών πανεπιστημίων
Ο φοιτητής Πληροφορικής στην ΑΣΟΕΕ, Πάνος Σπηλιόπουλος, μίλησε στο MEGA για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
«Οι φοιτητές κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας. Διαδηλώσαμε ενάντια σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο και σε αυτή την πολιτική της ΕΕ που εμπορευματοποιεί την Παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν πανάκριβα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και που αναγνωρίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στα κολλέγια. Αντιτιθέμεθα σε αυτό το νομοσχέδιο ακριβώς γιατί μας απομακρύνει από το πανεπιστήμον που έχουμε ανάγκη. Βάζουμε μπροστά την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια, πτυχία με αξία και αποκλειστικά δημόσιες σπουδές», υπογράμμισε ο κ. Σπηλιόπουλος.
Ο διδάκτωρ πανεπιστημίου της Σορβόννης, Στέλιος Αμαγιανάκης μίλησε επίσης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για το πανεπιστήμιο της Σορβόννης που επιθυμεί να δημιουργήσει παράρτημα στην Ελλάδα.
«Θεωρώ ότι υπάρχει μία μεγάλη παρεξήγηση και μία τεράστια είδηση που έχει βγει από τον νόμο. Ξεκινώντας αναφορικά με το πανεπιστήμιο της Σορβόννης που έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα, το πανεπιστήμιο αυτό είναι δημόσιο στη Γαλλία, άρα μη κρατικό και μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα, το οποίο έχει μία παρουσία σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα 30 χρόνια. σύμφωνα με τον έως τώρα ισχύοντα νόμο επιτρεπόταν να λειτουργεί ως εργαστήριο ελευθέρων σπουδών. Μετά άλλαξε ο νόμος έγινε κολλέγιο, μετά ξανά άλλαξε και έγινε κέντρο μεταλυκειακής εκπαίδευσης, μετά πάλι κολλέγιο και τώρα που αλλάζει ο νόμος θα γίνει νομικό πρόσωπο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το πανεπιστήμιο της Σορβόννης απονέμει διπλώματα και πτυχία και διδακτορικά που είναι κρατικά διπλώματα και αναγνωρίζονται σε όλον τον κόσμο. Με εξαίρεση την Ελλάδα που αναγνωρίζονται μόνο επαγγελματικά και όχι ακαδημαϊκά», υπογράμμισε ο κ. Αμαργιανάκης.
«Για τις σπουδές που παρέχουν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε σύμπραξη με ελληνικά κολλέγια δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Προστίθεται μια νέα δυνατότητα αυτή των νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που η διαφορά τους από τα κολλέγια είναι ότι τα πρώτα έχουν επιπλέον ακαδημαϊκή ανάγνωση στα πτυχία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα έχει τελειώσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια, επιπροσθέτως της επαγγελματικής αναγνώρισης που μπορεί να έχει θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό στο δημόσιο πανεπιστήμιο με τους όρους του δημοσίου πανεπιστήμιου κι θα μπορεί να γίνει και μπορεί να γίνει και καθηγητής στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το κόστος της εγκατάστασης ενός τέτοιου πανεπιστήμιου όπως της Σορβόννης ξεκινά από τα 10 εκ. ευρώ κι θα πρέπει να κάνει μια έρευνα αγοράς στην Ελλάδα για το εάν θα μπορεί να καλύψει αυτά τα έξοδα βάσει του πληθυσμού και της προοπτικής», προσέθεσε ο κ. Αμαργιανάκης.
Πηγή