Δύο αξιόμαχους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής στη μάχη του ΕΣΥ, θρηνούν οι οικογένειες και οι συνάδελφοί τους στην Κατερίνη. Κατέληξαν σε θάνατο μετά από ημέρες νοσηλείας σε ΜΕΘ, υποκύπτοντας στις επιπλοκές του κορονοϊού.
Ένας 60χρονος γυναικολόγος και διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κατερίνης έχασε τη μάχη για τη ζωή πριν από δύο ημέρες, μετά από άνιση μάχη και πολυήμερη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Λίγες μέρες πριν, είχε καταλήξει σε θάνατο στο ίδιο νοσοκομείο κι ένας τραυματιοφορέας, που εργαζόταν στον στην Ψυχιατρική κλινική. Ο άτυχος τραυματιοφορέας ήταν 53 ετών και πατέρας 4 παιδιών. Οι συνάδελφοί του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης προσπάθησαν για περισσότερες από 45 ημέρες να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφεραν.
ΠΟΕΔΗΝ: «Να χαρακτηριστούν «εργατικά ατυχήματα» οι θάνατοι των συναδέλφων»
Συλλυπητήρια απέστειλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):
«Συλλυπητήρια στους συναδέλφους και τους οικείους τους. Μακρύς, ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών συναδέλφων από κορωνοϊό. Εικοσιτέσσερις συναδέλφους μας θρηνούμε. Εάν ήταν ένστολοι θα μιλάγαμε για ήρωες και καλά θα κάναμε, ακόμη και εν καιρώ ειρήνης. Για τους υγειονομικούς «θύματα του υγειονομικού πολέμου» τίποτα. Φαίνεται ότι κατά βάθος δεν πιστεύουν ότι αυτό που μας συμβαίνει με την πανδημία, είναι πόλεμος».
Η ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει ότι πάγιο αίτημα των εργαζομένων είναι να χαρακτηριστεί το επάγγελμα των υγειονομικών «υψηλού κινδύνου» και οι θάνατοι «εργατικό ατύχημα», ώστε να αποζημιώνονται από το κράτος οι συγγενείς τους:
«Δεν θέλουμε τιμές ηρώων. Έχουμε όμως την απαίτηση να χαρακτηρίσουν το θάνατο των συναδέλφων εργατικό ατύχημα. Δεν το πράττουν αν και έπρεπε να είναι ομόφωνη απόφαση της πολιτείας. Να μας εντάξουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Για εμάς ήρωες πολέμου είναι και οι 24 συνάδελφοί μας που χάθηκαν. Οι οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση. Πολλές ζούσαν από αυτό το μισθό», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.