Η ανατολίτικη εκδοχή του γουκαμόλε.
Σερβίρεται με τραγανές πιτούλες, κομμένα λαχανικά ή νάτσος. Αν το φυλάξετε στο ψυγείο, βάλτε λίγο κρεμμύδι μαζί για να μην μαυρίσει το αβοκάντο.

Για 4 άτομα:

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 75 γρ. φρέσκος ή καταψυγμένος αρακάς
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • χυμός από 1 λεμόνι (ή λάιμ)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. κύμινο (ολόκληρο), καβουρδισμένο
  • φυλλαράκια από 1 ματσάκι δυόσμο (ή μέντα)
  • χούφτα κουκουνάρια, καβουρδισμένα
  • αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Μαγειρέψτε τον αρακά σε νερό που κοχλάζει για 2-3’ και μεταφέρετε αμέσως σε κρύο νερό για να διατηρήσει το ζωντανό χρώμα του.
  • Χτυπήστε όλα τα υλικά εκτός από τα κουκουνάρια στο μίξερ.
  • Mεταφέρετε σε μπολ και πασπαλίστε με τα κουκουνάρια και λίγα φύλλα δυόσμου.

Από το βιβλίο The Middle Eastern Vegetarian Cookbook της Salma Hage, εκδ. Phaidon.

iefimerida.gr