Όλα τα κόμματα έπρεπε να πάρουν ένα μήνυμα

«Όλα τα κόμματα έπρεπε να πάρουν ένα μήνυμα από αυτές τις ευρωεκλογές. Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων απείχε. Αυτό το μήνυμα, από ό,τι κατάλαβα, δήλωσαν όλοι ότι το πήραν, τελικώς το διάβασε μόνο ο Μητσοτάκης», λέει, μιλώντας στο MEGA, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Βγήκε σε μία συνέντευξη και είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Το πήρε το μήνυμα και το διάβασε. Στα άλλα δύο κόμματα, ο μεν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε κανένα μήνυμα, το πήρανε ένα ατελείωτο Δελφινάριο στο οποίο έχω χάσει τον αριθμό, διότι από ό,τι κατάλαβα τα 3/4 της ΚΟ είναι υποψήφιοι αρχηγοί και μερικοί και απ’ έξω σε περίπτωση που δεν φτάσουν, ο δε κ. Κασσελάκης πήρε το μήνυμα ότι το λάθος του ήταν ότι έδειξε το σπίτι του και ζήτησε συγγνώμη. Όλο αυτό μαζί είναι απογοητευτικό».

Όπως λέει η ίδια:

«Ευτυχώς για εμάς, ο άνθρωπος που πήρε το μήνυμα και το διάβασε είναι ο Μητσοτάκης και είναι ο υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας. Το μήνυμα είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε επιμέρους πολιτικές. Ο Μητσοτάκης ποτέ δεν είπε ότι δεν έχουμε δομικά προβλήματα στο εσωτερικό. Ένας από τους στόχους αυτήν την στιγμή είναι η περαιτέρω στήριξη και αναβάθμιση της επιτροπής Ανταγωνισμού, με ανθρώπους οι οποίοι να έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, οι οποίοι πρέπει και να πληρωθούν γιατί αλλιώς δε φέρνεις άνθρωπο με πολλά προσόντα να μπει μέσα και να τα βάλει με τα θηρία».

«Και στις τράπεζες η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτήν την στιγμή είναι το βαθύ κράτος, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική γραφειοκρατία. Η ελληνική γραφειοκρατία λειτουργεί με πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Οφείλει να το αλλάξει αυτό η κυβέρνηση. Το σύγχρονο κράτος χρειάζεται εξιδεικευμένους ανθρώπους. Αυτούς, δεν μπορεί να μην έχει ευελιξία να τους πάρει», συμπληρώνει.

«Θα πρέπει να σπάσουν κάποια ‘αυγά’»

«Πρέπει να μπούμε σε μια λογική ότι έστω και με συμβάσεις ή με οποιονδήποτε τρόπο, αν θέλουμε να λειτουργήσει η οικονομία, πρέπει να μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Αυτό προσκρούσει σε πάρα πολλά. Εγώ πιστεύω ότι μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν, θα πρέπει να σπάσουν και κάποια ‘αυγά’», προσθέτει, τονίζοντας:

«Αυτό που σας λέω είναι η δομή του κράτους. Αν εγώ κάτι περιμένω από τον Μητσοτάκη, είναι αυτά τα ‘αυγά’ να τα σπάσει, να γίνουμε ένα λειτουργικό κράτος, σύγχρονο, γρήγορο».

«Η μεγαλύτερη αμαρτία στην πολιτική είναι όταν χάνεις την επαφή με τον κόσμο»

Για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, η Ντόρα Μπακογιάννη λέει:

«Υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που αποδίδουν πάρα πολύ καλά και υπάρχουν και κάποιοι που δεν αποδίδουν τέλεια. Αυτό το ξέρει ο Μητσοτάκης και είπε ότι κρίνει από την αποτελεσματικότητα και τις συμπεριφορές. Τις συμπεριφορές εγώ τις ονόμασα καλάμια, είχα συγκεκριμένα παραδείγματα».

«Εγώ είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική, έχω εκλεγεί σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη αμαρτία στην πολιτική είναι όταν χάνεις την επαφή σου με τον κόσμο. Αν εμένα μία συμβουλή μου έδωσε ο πατέρας μου όταν μπήκα στην πολιτική, ήταν ‘παιδί μου, άκου’. Όταν ακούς, μαθαίνεις και ξέρεις πώς να προσπαθήσεις, γιατί δεν έχουμε και κανένα μαγικό ραβδί, να τα απαντήσεις και να τα λύσεις», συμπληρώνει.

«Ακραίος λαϊκιστής ο Βελόπουλος»

«Ο Βελόπουλος δεν ξέρω αν πήρε τα ποσοστά του για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μπορεί ένα ποσοστό να είναι και αυτό. Ο Βελόπουλος είναι η κλασική περίπτωση του ακραίου λαϊκιστή της ακραίας Δεξιάς, ο οποίος λέει ό,τι του κατέβει. (…) Αυτά τα κόμματα δεν είχαν ανταπόκριση στον κόσμο διότι ο κόσμος δεν είναι κορόιδο. Αυτός που έμεινε στο σπίτι του μπορούσε να πάει να ψηφίσει τον κ. Κασσελάκη, τον κ. Ανδρουλάκη. Γιατί δεν πήγε; Δεν πήγε γιατί δεν τον πιστεύει και δεν τον πιστεύει γιατί έχει ‘καεί’», υπογραμμίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. Και ορθώς διότι η Ελλάδα ξεκίνησε από μία αφετηρία που είναι 100 μέτρα πίσω από τους άλλους. Εμείς ξεχνάμε ότι έχουμε 5 χρόνια που έχουμε βγει από το μνημόνιο αλλά σε αυτό το μνημόνιο χάσαμε 30% του ΑΕΠ μας. Τους χαμηλότερους μισθούς, τις χαμηλότερες συντάξεις, την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έπρεπε αυτά τα 5 χρόνια να τρέξουμε. Τρέξαμε, αλλά ο κόσμος σού λέει τρέξτε πιο γρήγορα κύριε, εγώ θέλω αποτέλεσμα πιο γρήγορο. Και γι’ αυτό, πιστεύω εγώ, ότι εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη, και δε δώσανε καν μήνυμα στους άλλους ‘προχωρήστε με τα λεφτόδεντρά σας’. Είναι πολύ πιο σοφός ο λαός από ό,τι εμείς οι πολιτικοί πιστεύουμε».

«Πρέπει να γίνει ΚΟ»

Σχετικά με τις εξελίξεις στο κόμμα και τις «γκρίνιες» που ακούγονται, σημειώνει:

«Ορθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε ΚΟ και ορθώς πρέπει να γίνει ΚΟ και θα γίνει φαντάζομαι και πρέπει και η ΝΔ, όπως όλα τα υπόλοιπα κόμματα, να αναλύσει το αποτέλεσμα, να ακούσει τις αναλύσεις όλων των συναδέλφων. Από εκεί και πέρα θεωρώ κωμική την ιστορία στρίψατε προς τα Αριστερά, στρίψατε προς τα Δεξιά. Όλοι μας ζητάνε να πάμε προς τα μπρος».

Για την κεντροαριστερά

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά επισημαίνει:

«Είναι θλιβερό αυτό, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα. Δεν έχω ξαναζήσει αυτήν την πλήρη απομυθοποίηση μιας ιδεολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπάρχει. Το κόμμα της Αριστεράς επισήμως μέσα στο ΕΚ έχει ταχθεί εναντίον της οποιαδήποτε ευρωπαϊκής αμυντικής δαπάνης. Ο κ. Κασσελάκης όμως πήγε στον κ. Δένδια και τον συνεχάρη για τους εξοπλισμούς. Άρα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εξοπλισμοί θα πληρώνονται μόνο από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και όχι και από ευρωπαϊκούς πόρους που ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ρώτησα αλλά δεν πήρα απάντηση. Αυτό, εμένα που είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική, με προσβάλει. Έχεις δώσει 30 χρόνια της ζωής σου, από το πρωί μέχρι τη νύχτα, και δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε κάτι που αφορά τον πολύ κόσμο».

«Αυτό που γίνεται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, είναι πραγματικά για να μπει αφίσα στο Δελφινάριο», τονίζει.

Κλείνοντας τη συνέντευξή της, η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνει:

«Η Δημοκρατία δεν είναι κάτι δεδομένο, είναι ένα λουλούδι που θέλει πότισμα. Υπάρχουν πολλές γενιές ανθρώπων που θεωρούν τη Δημοκρατία και την ευημερία δεδομένη. Η Ευρώπη μπαίνει σε μια πάρα πολύ μεγάλη περιπέτεια, έχουμε πόλεμο στον βορρά, πόλεμο στον νότο, έχουμε αύξηση των περιστατικών βίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τίποτα από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τα τελευταία 40 χρόνια για την Ευρώπη, δεν υπάρχει πια. Δε θέλω να φοβίσω κανέναν αλλά να στείλω ένα μήνυμα ακόμα και μετά τις εκλογές, ότι η μη συμμετοχή δεν είναι πολιτική πράξη».


Πηγή