Προερχόμενος από επιφανή οικογένεια της Κόρδοβας (Κορδούης) και μελετώντας από τρυφερή ηλικία τα ιερά βιβλία, ο πρεσβύτερος Ευλόγιος αποτελούσε για όλους πρότυπο άσκησης και ευσέβειας την εποχή που βρήκε τους χριστιανούς της Ισπανίας ένας ξαφνικός διωγμός των Σαρακηνών (850).

Ένας αποστάτης επίσκοπος είχε γίνει όργανο των καταπιεστών και είχε βάλει να συλλάβουν όλους τους ιερείς της Κόρδοβας μαζί με τον επίσκοπό τους.

Όσο έμεινε στη φυλακή ο Ευλόγιος ενθάρρυνε τους συντρόφους του να καρτερήσουν εκθέτοντάς τους τη δόξα που προορίζεται για τους μάρτυρες της πίστεως. Ακολουθώντας τις παραινέσεις του, δύο από τις παρθένες που ανήκαν στον κύκλο των μαθητών του υπέμειναν με γενναιότητα το μαρτύριο τον επόμενο χρόνο, και μόλις ο Ευλόγιος αποφυλακίσθηκε, συνέγραψε την αφήγηση του αγώνα τους για να παρακινήσει και άλλους χριστιανούς να τις μιμηθούν. Με τα συγγράμματα και τα κηρύγματά του κατόρθωσε να προφυλάξει από την αποστασία πολλούς χριστιανούς και συνέθεσε τρία βιβλία που περιείχαν τα Μαρτύρια των νεομαρτύρων αυτών.

Κατέστη έτσι η πιο αξιοσέβαστη προσωπικότητα της ισπανικής Εκκλησίας και εκλέχθηκε μητροπολίτης Κόρδοβας το 858. Αλλά προτού καν ενθρονιστεί, τον συνέλαβαν επειδή είχε διασώσει και έκρυψε μια νεαρή χριστιανή παρθένο, ονόματι Λεοκριτία, την οποία οι γονείς ήθελαν να εξισλαμισθεί πάλι. Τον κατηγορούσαν ότι παραπλάνησε και υφάρπασε την κόρη. Ο Ευλόγιος αποκρινόταν ότι ένας ιερέας δεν μπορεί να αρνηθεί βοήθεια σε όποιον τη ζητά, και ότι είχε χρέος να διδάξει την νεαρή κόρη να προτιμά τον Θεό από τους γονείς της. Έπειτα πρότεινε θαρραλέα στον μουσουλμάνο δικαστή να του αποδείξει την πλάνη του Μωάμεθ. Όταν τον οδήγησαν ενώπιον του βασιλικού συμβουλίου, συνέχισε να ομολογεί τον Χριστό και καταδικάσθηκε να αποκεφαλιστεί.

Καθ’ οδόν προς το μαρτύριο, ένας ευνούχος τον ράπισε και πάραυτα ο Ευλόγιος γύρισε και την άλλη σιαγόνα, οπότε ο άπιστος τον ξαναχτύπησε. Έπειτα αφού προσευχήθηκε σιωπηλά έσκυψε το κεφάλι στον δήμιο για να λάβει τον στέφανο της νίκης [11 Μαρτίου 859]. Η αγία Λεοκριτία αποκεφαλίσθηκε την επομένη Τετάρτη.

Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Τόμος έβδομος, Μάρτιος. Εκδόσεις Ορμύλια, Μαρτίου ΙΑ’.

dogma.gr

agrinio24.gr