Είναι ίσως ο πιο γνωστός σκιτσογράφος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν έχουν γελάσει, χαμογελάσει ή προβληματιστεί με την πιπεράτη σάτιρά του, το βιτριολικό του χιούμορ και την κάθε λογής «ασέβεια» στα σκίτσα του. Με ένα έργο δεκαετιών, ο Αρκάς κατάφερε να κερδίσει το ευρύ κοινό και να καταξιωθεί με το καυστικό του χιούμορ και τις ξεκαρδιστικές ιστορίες. Τα τελευταία χρόνια όμως απέκτησε και επικριτές, σφοδρούς επικριτές.

Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε μέσα από τον Κόκορα, τις Χαμηλές Πτήσεις, τον Ισοβίτη και άλλες τόσες λατρεμένες ιστορίες. Οι ήρωές του, συχνά ζώα, γέμιζαν σελίδες ολόκληρες με σχόλια έξυπνα, άλλοτε εξυπνακίστικα, ένα χιούμορ πλούσιο σε παιχνίδια με τις λέξεις και τις έννοιες. Είναι ο μεγάλος διάσημος και ταυτόχρονα άγνωστος σκιτσογράφος που κανείς δεν γνωρίζει το πρόσωπό του και το πραγματικό του όνομα, που επί δεκαετίες θαυμάζεται για το έργο του.

Μέχρι που το 2015, όταν ο μαέστρος αυτός του χιούμορ είχε ήδη εμφανιστεί στον κόσμο των social media, άρχισε να γίνεται στόχος έντονης κριτικής για το έργο του. Ένα έργο ομολογουμένως διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε… Ήταν επίσης η χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Το χιούμορ του Αρκά άλλαξε. Οι ήρωές του άλλαξαν, σοβάρεψαν. Από τη Λουκρητία τη σεξομανή παρθένα, το σπουργίτη-μπόμπιρας με το διαβολικό πνεύμα αμφισβήτησης και την αναρχική διάθεση ισοπέδωσης των πάντων που ταλαιπωρούσε επί χρόνια τον πατέρα του, τον Μοντεχρήστο και τον Ισοβίτη, τον Κόκορα, περάσαμε σε μια νέα γενιά ηρώων.

Οι ήρωες που προβάλλονται πλέον κυρίως μέσω του επίσημου λογαριασμού του σκιτσογράφου στο Facebook είναι η οργισμένη ψηφοφόρος, αξιωματούχοι, παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων, υπουργοί… Τα αιχμηρά σχόλιά του άρχισαν να αφορούν την επικαιρότητα, την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα. Και ο Προφήτης, εμφανίζεται τώρα ως ένας θεός κριτής των πάντων και γνώστης των πάντων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, την ημέρα της πανηγυρικής κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Ζάππειο, μετά την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο Αρκάς ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ένα ακόμη σκίτσο με θέμα την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. «Επιτέλους βγαίνουμε από την επιτήρηση! Μετά τον Αύγουστο μας μένουν μόνο τριάντα χρόνια!», ήταν το αιχμηρό σχόλιό του.

Οι διαδικτυακές περιπέτειες του Αρκά

Σχεδόν 850.000 άνθρωποι ακολουθούν τον Αρκά μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook, όπου δημοσιεύονται συχνά τα σκίτσα του. Κάθε σκίτσο συγκεντρώνει από εκατοντάδες έως χιλιάδες likes και σχόλια, όχι πάντα κολακευτικά για τον δημιουργό τους. Μάλιστα, πριν από τρία χρόνια, ένα σκίτσο του Αρκά που αφορούσε την κυβέρνηση και αναρτήθηκε στη σελίδα Arkas-The Original Page έγινε αφορμή για να ακολουθήσει επίθεση κατά της σελίδας με σχόλια αλλά και με απειλές από κάποιους που καταλόγιζαν στον γνωστό σκιτσογράφο ότι πολεμά την κυβέρνηση και χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα.

wkjarrk1

Στο επίμαχο σκίτσο εμφανιζόταν ένας άντρας που έλεγε: «Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα». Ένα δεύτερο σκίτσο ανέφερε ότι «ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε». Μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν τόσο επιθετικές που η σελίδα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της γράφοντας: «Με εντολή του Αρκά η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεωτέρας. Ο διαχειριστής».

Η επαναφορά της σελίδας δεν άργησε, όπως και η απάντηση με ένα νέο σκίτσο. «Σ’ αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ επικίνδυνο να είσαι με τους άλλους… όποιοι κι αν είναι αυτοί», ήταν το μήνυμά του. Όπως ανακοίνωσαν οι διαχειριστές της σελίδας, «επαναφέρουμε τη λειτουργία της, γιατί η διακοπή της πήρε υπερβολικές διαστάσεις και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης απ’ όλες τις πλευρές. Ζούμε σε άγριους, τρελούς και επικίνδυνους καιρούς…».

Δεν έλειψαν πάντως και τα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική στη στροφή αυτή του Αρκά και έκαναν λόγο ακόμη και για τη «θλιβερή κατάπτωση μιας μεγαλοφυΐας». Χαρακτηριστικό ήταν και το άρθρο της Έλενας Ακρίτα στα «Νέα» για την «περίπτωση Αρκά». «Ο παλιός και ο καινούργιος. Αυτός που αγαπήσαμε. Κι ο άλλος. Που μας γύρισε την πλάτη», έγραφε, μεταξύ άλλων.

Ο Αρκάς και το επόμενο βήμα

wkjarrk2

Τον Μάιο του 2017, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Αρκά. Μια εξέλιξη που προκάλεσε συζήτηση. Και πάλι η απάντηση στην κριτική ήρθε μέσω της επίσημης σελίδας του Αρκά στο Facebook. «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι χρήστες των social media που διαβάζουν, κοινοποιούν, και χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο τα σκίτσα του Αρκά ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, του κάνουν κριτική για το έντυπο από το οποίο βγάζει τα προς το ζην!», αναφερόταν σε ανάρτηση.

Ο καιρός πέρασε, η συνεργασία με την εφημερίδα συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα κυκλοφόρησαν από το «Πρώτο Θέμα» άλμπουμ με τα πολιτικά σκίτσα του Αρκά, με τίτλους όπως «Ναι σε όλα» και «Καθαρή Έξοδος».

Πολλοί είναι εκείνοι που απογοητεύτηκαν από τη στροφή αυτή του απογοητευμένου, όπως εμφανίζεται στα σκίτσα του, Αρκά στο πολιτικό χιούμορ και και τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Γεγονός παραμένει πάντως ότι ο κορυφαίος κομίστας έχει πολλά να πει και τη διάθεση να τα πει, παρά τα πάθη και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι απόψεις που ξετυλίγονται μέσα από το έργο του.


Πηγή