Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν όλες οι συχνότητες που αφορούν το 5G σε μία διαγωνιστική διαδικασία.

Για τον ερχόμενο Δεκέμβριο σχεδιάζεται η διεξαγωγή της δημοπρασίας των συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν στην κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς (5G) στη χώρα μας. H κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προετοιμάζει το έδαφος αναμένοντας ότι σε αυτή τη δημοπρασία θα συμμετάσχουν τουλάχιστον οι τρεις γνωστοί ενδιαφερόμενοι, Cosmote, Vodafone και Wind Hellas.

Κυβερνητικά στελέχη, παρόλο που το θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο, δεν απέκλειαν εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος τέταρτος ενδιαφερόμενος. Οι ίδιοι σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα φανεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οπότε και λήγει η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕΤΤ με αντικείμενο τη διάθεση των συχνοτήτων 5G (και όχι μόνο) στις ζώνες των 700 ΜΗz, 3,4 GΗz και 26 GΗz. Σύμφωνα με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην προαναφερόμενη διαδικασία θα συμπεριληφθούν και οι συχνότητες της ζώνης των 2,1 GΗz που λήγουν τον Αύγουστο του 2021.

Πάντως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν επαφές στην αγορά, ή ακόμη και με την κυβέρνηση, τρίτων ενδιαφερομένων για τις άδειες 5G σημαίνει ότι η δημοπρασία των συχνοτήτων, όπως συνέβη και στο παρελθόν, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Κάθε ενδιαφερόμενος εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στα μπλοκ συχνοτήτων που προορίζεται να λάβει από τη θέση του στην αγορά και αναμένεται ότι δεν θα υπάρξουν πολλά «χτυπήματα» στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν όλες οι συχνότητες που αφορούν το 5G σε μία διαγωνιστική διαδικασία (multiband auction). Αυτό διευκολύνει, καθώς εξοικονομούνται χρόνος και χρήμα. Επιπλέον, βολεύει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, επειδή ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής το παιχνίδι στην κινητή για τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια. Μια διαδικασία με πολλαπλούς γύρους αυξάνει την πιθανότητα εισόδου 4ου παίκτη στην αγορά, απ’ ό,τι μία και μοναδική που θα περιλαμβάνει πολλαπλές συχνότητες και επομένως ένα υψηλό αρχικό κόστος εκκίνησης.

Για πρώτη φορά πάντως, στόχος της κυβέρνησης δεν θα είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων από την εκχώρηση των αδειών 5G. Αυτό έχει τονίσει επανειλημμένως στο παρελθόν ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και αυτή την υπόσχεση θα τηρήσει, εφόσον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μειώσουν τελικά το κόστος διάθεσης των δεδομένων. Το σκηνικό ωστόσο σχετικά με το κόστος εκχώρησης των συχνοτήτων θα ξεκαθαρίσει μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε η ΕΕΤΤ θα έχει διεξαγάγει τη συγκριτική αξιολόγηση του κόστους που κατέβαλαν άλλοι πάροχοι στην Ε.Ε.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι χώρες που «πούλησαν ακριβά» τις συχνότητες 5G πολύ λίγα πράγματα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Ως παράδειγμα φέρνουν την Ιταλία, η οποία αν και έχει διαθέσει τις άδειες από το 2018, η ανάπτυξη των δικτύων 5G δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου μέχρι σήμερα. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στη Γερμανία.

Οι Κινέζοι

Την κατάσταση περιέπλεξε περαιτέρω ο σινοαμερικανικός πόλεμος για τον εξοπλισμό των δικτύων 5G. H Deutsche Telekom, ενώ ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την ανάπτυξη των εν λόγω δικτύων αξιοποιώντας εξοπλισμό Huawei, «πάγωσε» τη διαδικασία μέχρι οι γερμανικές αρχές να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό. Η χώρα μας δεν είχε τέτοιες δύσκολες επιλογές, δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει στην ανάπτυξη των εν λόγω δικτύων. Ωστόσο, όλοι ελπίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα θα βγάλει την Ελλάδα από δύσκολες ατραπούς που τη φέρουν σε δύσκολη θέση, είτε απέναντι στις ΗΠΑ είτε απέναντι στην Κίνα. Καταλύτης ήταν η Cosmote η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς με την Ericsson. Η θυγατρική του ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος κι επομένως περίπου το 45%-50% της αγοράς θα βασιστεί σε παρόχους που δεν βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών.

Η κυβέρνηση πρόκειται να παίξει αυτό το «χαρτί» της Cosmote απέναντι στην αμερικανική διπλωματία, όπως επίσης το γεγονός ότι κανένας από τους τρεις παρόχους δεν διαθέτει κινεζικό εξοπλισμό στον «πυρήνα» του δικτύου του (core network). Παράγοντες τις αγοράς ανέφεραν ότι αν η Huawei διατηρήσει την κυρίαρχη θέση που διαθέτει σε Vodafone και Wind, τότε δεν θα υπάρξουν σημαντικές τριβές.

Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν δραματικά αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθήσει μια πολιτική αντίστοιχη της Μ. Βρετανίας και θέσει πλαφόν μεριδίου αγοράς στο κάθε δίκτυο 5G. Tότε η Huawei, που βρίσκεται στο 100% του δικτύου της Vodafone και της Wind (50% στο σύνολο της αγοράς), θα αναγκαστεί να περιοριστεί. Ελπίδα όλων είναι ότι κάθε είδους αβεβαιότητες θα ξεπεραστούν μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή, που εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στην Ελλάδα. Την εποχή εκείνη οι εταιρείες θα έχουν στα «χέρια» τους τις συχνότητες ή μέρος αυτών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των υπερδικτύων 5ης γενιάς στη χώρα μας. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει αρχές Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί η δημοπρασία των αδειών (συχνοτήτων).

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέχρι τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας. Γεγονός που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός όσων ενδιαφέρονται για τις άδειες θα προκηρυχθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, οπότε θα δοθεί το περιθώριο των 35 ημερών για την υποβολή του ενδιαφέροντος.

Ετσι, κυβέρνηση και ΕΕΤΤ έχουν περιθώριο 5 έως 6 μηνών για να προετοιμάσουν τόσο το φάσμα συχνοτήτων που θα αποδοθεί στους ενδιαφερόμενους όσο και τον σχετικό διαγωνισμό εκχώρησης των αδειών. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, αλλά στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι είναι υλοποιήσιμο.

kathimerini.gr