Μετατίθεται εκ νέου η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αίτημα για παράταση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα υποβάλει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την αποτυχία και του τελευταίου διαγωνισμού πώλησης. Την απόφαση αυτή έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, αξιολογώντας τις προσφορές που ελήφθησαν στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειράν διαγωνιστικής διαδικασίας, που έληξε άδοξα. Στον σχετικό διαγωνισμό υποβλήθηκε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μία μόνο προσφορά από το CVC Capital Partners, η οποία υπολειπόταν κατά πολύ του επιδιωκόμενου τιμήματος, καθώς δεν ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, η κινεζική Fosun και ο αμερικανικός όμιλος Värde, δεν προσήλθαν στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 2019, η διοίκηση της ΕΤΕ προχώρησε στην απομείωση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά 494 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση της τράπεζας προεξοφλεί την πώληση της εταιρείας σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν με βάση την οποία την είχε αποτιμήσει στα βιβλία της, και συγκεκριμένα στο 1,1 δισ. ευρώ. Το αίτημα προς την DG Comp θα αφορά τη μετάθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής πέραν του 2020, όταν οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν.

Στην εποχή του κορωνοϊού δεν υπάρχουν μόνο αρνητικές ειδήσεις. Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων Kleemann, με ισχυρό αποτύπωμα παγκοσμίως, ύστερα από την άρση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας και διακοπής λειτουργίας των εργοστασίων από την κινεζική κυβέρνηση, έχει προχωρήσει στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της στη χώρα του Δράκου. Η μονάδα της λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2011 στην πόλη Κουνσάν, που ανατολικά συνορεύει με τη Σαγκάη, εμφανίζοντας το 2019 κύκλο εργασιών της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η εξέλιξη δεν είναι θετική μόνο για τα μεγέθη της εταιρείας, αλλά και για την εγχώρια απασχόληση. Οπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Kleemann Κωνσταντίνος Κουκούντζος, κάθε θέση εργασίας της εταιρείας εκτός Ελλάδας αντιστοιχεί σε άλλη μία στην Ελλάδα.

Αξιολόγηση σε περίοδο πανδημίας 

Γράφαμε την περασμένη Κυριακή ότι εν μέσω κορωνοϊού ξεκίνησε και η 6η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας, σε τεχνικό επίπεδο. Για όσους ανησυχούν, έχουμε συνέχεια. Την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, η αξιολόγηση περνάει στο στάδιο των επικεφαλής αντιπροσωπειών, οι οποίοι, λογικά, θα ανταλλάξουν απόψεις με τους υπουργούς μέσω τηλεδιασκέψεων. Εντάξει, οι πηγές μάς καθησυχάζουν ότι δεν έγινε και καμιά λεπτομερής συζήτηση για τους πλειστηριασμούς και τον νόμο Κατσέλη, για παράδειγμα, με τα δικαστήρια κλειστά. Κυρίως, λένε, για τα μέτρα που πήραμε για τον κορωνοϊό συζήτησαν και το ίδιο αναμένεται να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα με τους υπουργούς. Τώρα, γιατί επιμένουν να μιλούν για αξιολόγηση, ποιος ξέρει…

Ελλειμμα 40 εκατ. στην αγορά ΑΠΕ

Με έλλειμμα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ θα κλείσει ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ το 2020, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο που δημοσιοποίησε ο ΔΑΠΕΕΠ λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Η νέα «μαύρη τρύπα» στην αγορά ηλεκτρισμού οφείλεται στην υποχώρηση της οριακής τιμής συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ρεύματος) και στην κατακόρυφη υποχώρηση του κόστους δικαιωμάτων ρύπων (CO2), παράμετροι καθοριστικοί για τις εισροές στον λογαριασμό ΑΠΕ. Στο νέο, επικαιροποιημένο δελτίο ο ΔΑΠΕΕΠ λαμβάνει υπόψη του μέση οριακή τιμή συστήματος στα 50 ευρώ / MWh, από 60 ευρώ στο προηγούμενο, και μέση τιμή CO2 στα 20 ευρώ / ΜWh, από 24 ευρώ στο προηγούμενο δελτίο. Εάν στο έλλειμμα των 40 εκατ. ευρώ προστεθεί και το «μαξιλάρι» των 70 εκατ. ευρώ που έχει θεσμοθετηθεί με νόμο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού ΑΠΕ, τότε το σωρευτικό έλλειμμα ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΝ θα λάβει όλα τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του λογαριασμού πριν από το καλοκαίρι, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς καθησυχάζοντας τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Στην Ευρωζώνη τσακώνονται ενώ η οικονομία καταρρέει

Τα οικονομικά στοιχεία για τη μεταποίηση παρείχαν ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, αναγκάζοντας επιχειρήσεις να απολύσουν εκατομμύρια εργαζομένους σε όλη την περιοχή, τουλάχιστον προσωρινά, σημειώνει η Capital Economics. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της Ευρωζώνης στρέφονται προς την κατεύθυνση της παροχής πολύ περιορισμένης δημοσιονομικής στήριξης μέσω του ESM, αρνούμενοι μία ισχυρή λύση. Τα ευρωομολόγα που θα ήταν το κατάλληλο εργαλείο αυτή τη στιγμή, απορρίπτονται από  Γερμανία και Ολλανδία. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης τσακώνονται ενώ η οικονομία καταρρέει, σημειώνει χαρακτηριστικά η Capital Economics. Εκτιμά δε πως εάν τα lockdowns στην Ευρωζώνη διαρκέσουν δύο μήνες, η πτώση στο ΑΕΠ θα αγγίξει το 9% φέτος και θα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο…

kathimerini.gr